Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3x08 The Eye of the Phoenix / A Phoenix szeme

 

Érdekességek

 

•    Ez az epizód Bradley James és Colin Morgan kedvence a 3. évadból.
•    Warwick Davis a családjával egyetemben szereti nézni a sorozatot és fellelkesítette, amikor felajánlották neki Grettir szerepét. A forgatáson remekül érezte magát Bradley James-szel és Colin Morgan-nal, akiket így jellemzett: 'csúcs palik, igazán jó fickók és nagyon kedvesen fogadtak'.
•    Emilia Fox-nak félelmetes élményt nyújtott az öregasszony jelmez, mely egy nem várt képet mutatott neki a jövőből. Ezt megelőzően még soha nem viselt ilyen maszkot, melynek elkészítése 4 órát vett igénybe. A maszk szerinte a legjobb, amelyben valaha a képernyőn feltűnt.
•    Katie McGrath csalódott volt, mert nem volt alkalma találkozni Warwick Davis-szel.   

 

Megfigyelések

 

•    Ez a második alkalom, hogy egy varázslónő álcáját felfedi egy tükör, megmutatva igazi arcát. Ebben a részben Morgause jár így, az "1x01 The Dragons Call " epizódban pedig Mary Collins.
•    Arthur térképe alapján a Veszedelmes Vidék északra van Mercia-tól és az Anber-i erdőtől és keletre fekszik Bidge-től és Engred erdejétől.
•    A Sárkány-gyíkok a mágia teremtményei és a sárkányok távoli rokonai.
•    A Halászkirály egy sok száz évvel ezelőtt élt varázsló volt. A legenda szerint megsebesült egy ütközetben; a seb elgennyesedett és a fertőzés nem csak a testén terjedt szét, hanem az egész királyságán. Hatalmas birodalma terméketlen földdé vált, melyet azóta a „Veszedelmes Vidék" névvel illetnek, mivel azok közül, akik beteszik ide a lábukat, nagyon kevesen jönnek ki élve. A Halászkirály a varázsereje miatt nem halhat meg, de csak úgy lesz újra virágzó a birodalma, ha Merlin segítségével Arthur-ból a legenda szerinti király válik. Arthur idejének eljövetelét a Halászkirály úgy emlegeti, ő lesz az, aki egyesíti majd Albion-t. Azonban mielőtt ez megtörténik, Merlin-nek segítenie kell. A Halászkirály az Avalon tavából származó vízzel ajándékozza meg Merlin-t; ez egy olyan értékes ajándéknak tűnik, melynek segítségével a fentebb leírtak megvalósulhatnak.
•    Gawain Engred-ben (Mercia-ban) tartózkodott, amióta elhagyta Camelot-ot, pontosan úgy, ahogy azt a 3x04 epizódban Merlin-nek mondta.
•    Az epizód egy olyan feladatról szól, melyet miden hercegnek el kell végezni, hogy bizonyítsa, méltó a trónra és ezzel együtt az emberek bizalmára. Ez már egy több száz éves hagyomány. Egy herceg életének ez az egyik legfontosabb pillanata, amikor eldönti, melyik lesz az a küldetés, melyet egyedül és minden segítség nélkül teljesít.
•    Arthur úgy dönt, északra indul Mercia-n át és belép a Halászkirály birodalmába, hogy megtalálja az arany háromágú szigonyt, melyet az Elesett Királyok legendái említenek.
•    Grettir szerint Arthur a 'Bátorság', Merlin a 'Mágia' és Gawain az 'Erő'.
•    Az epizód címe a karkötőben lévő drágakőre utal, melyet Morgana ad Arthur-nak. A Főnix, avagy a Tűzmadár szeme olyan tűzzel ég, hogy akivel kapcsolatba kerül, annak felemészti az életerejét úgy, hogy lassan elszívja az energiáját, míg az áldozat meg nem hal.
•    A Halászkirály úgy utal Merlin-re, mint a „valamikori és a leendő királyra / The Once and Future King", aki egyesíti majd Albion földjét. Merlin azt feleli, már korábban is hallotta ezeket a szavakat. A Nagy Sárkány az "1x01 The Dragon’s Call / A Sárkány hívó szava" epizódban mondta ugyanezeket a szavakat Melrin-nek, majd Guinevere-re utaltak így a "2x02 The Once and Future Queen / A valamikori és a leendő királynő" epizód címével.
•    Ez a negyedik alkalom, hogy Merlin-t úgy hívják: Emrys. Mordred nevezte őt így ezt megelőzően az "1x08 The Beginning of the End" és a "2x11 The Witch's Quickening" epizódban, Taliesin  a "3x05 The Crystal Cave" epizódban, majd a Halászkirály tett így ebben a részben.


 
Bakik

 

•    Arthur és Merlin különböző lovakon lovagolnak (ugyanazokon a lovakon hagyják el Camelot-ot és érkeznek vissza a városba, de az epizód többi részében különböző lovakat ülnek meg.)
•    A Sárkány-gyíkoknak csak két lába van (vagy egy sem); azonban az epizódban két pár lábbal ábrázolják őket.

 

Hivatkozások, utalások

 

•    A jelenetsor, melyben Arthur megpróbál bejutni a Halászkirály tróntermébe, majd talál egy bogarakat ontó csapdát, mielőtt átgurulna az ajtó alatt, hasonlít az Indiana Jones és a Végzet Temploma című film jelensorához.
•    A Halászkirály kastélya körül repkedő Sárkánygyíkok emlékeztetnek a „Nazgul”-okra, melyek Barad-dur körül repkednek A Gyűrűk Ura – A Két Torony című filmben. A "Veszedelmes Vidék" hasonlóságot mutat a Mordor által letarolt tájjal, a Főnix Szeme pedig ugyanolyan hatással van Arthur-ra, mint a gyűrű Frodóra – elapasztja viselője erejét.
•    A Halászkirály: - "Oly sokáig vártam, hogy eljöjjön az új kor... az eljövendő király kora."

A 'The Once And Future King / a valamikori és az eljövendő király' címmel gyakran illetik Arthur-t, melyet a feltételezett sírfeliratáról vettek:

"HIC IACET ARTORIVS REX QVONDAM REXQVE FVTVRVS" /  Itt fekszik Arthur, a valamikori és az eljövendő király.

Emellett T.H. White is írt egy fantasy regényt Arthur-ról, mely 1958-ban jelent meg és melynek a címe szintén ez: "The Once and Future King".

 

Forgatási helyszínek

 

•    Château de Pierrefonds, Pierrefonds, Oise, Franciaország (Camelot).
•    Cardiff, Wales, Anglia (Stúdió felvételek).
•    Caerphilly Castle, Castle Street, Caerphilly, Mid Glamorgan, Wales, UK (a piac és a fedett út, ahol Merlin és Gawain az üldözés során átrohannak, valamint a Halászkirály kastélya.
•    Puzzlewood, Dean-i erdő, Gloucestershire, Anglia  (Grettir hídja).

Warwick Davis elmondása szerint a Puzzlewood-i jelenetsorban minden eredeti volt, beleértve a hidat is, melynek ő volt az őrzője.


•    Llanwonno erdő, Ash hegység, Dél Wales, Anglia (Veszedelmes Vidék).

A Shine cég helyszín kiválasztásért felelős embere, Midge Ferguson elmondása alapján az erdészeti tevékenység és a helyszínen pusztított tűz olyan drámaivá és vad-kinézetűvé tették a tájat, hogy a Llanwonno erdő ideális helyszínéül szolgált, mint "Veszedelmes Vidék".

 

Előzetesek

 

3x08

Merlin - Trailer 3x08 The Eye of the Phoenix

 

Képgalériák

 

A mappában található képek előnézete 308. The Eye of the Phoenix

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.