Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kyle X.Y. sorozatzárás - interjú Julie Plec írónővel

 

ABC: - Az utolsó epizódban Jessi azt mondja magáról, hogy „selejtes”. Tényleg „selejt” vagy eredetileg is gyilkosnak tervezték?

 

Julie: - Jessi valóban "selejtes". Az egyik fő témája a sorozatnak, melyet fontosnak tartottunk kibontani, az a természet versus nevelés. Ebben az értelmezésben, vajon Kyle és Jessi is ugyanolyan esélyekkel indultak, mikor megszülettek, és a körülmények döntötték el, hogy kiből lesz jó? Vagy mindkét karakterhez egy inkább spirituálisként meghatározható összetevő kapcsolódik -- Kyle az igazán tiszta lélek, míg Jessi a sötét lelkületű?

A sorozatban folytattuk volna ezeknek a kérdéseknek a kifejtését - figyelve szegény Jessi-t, ahogy kínlódik, hogy olyan jó legyen, mint Kyle... és látva Kyle-t, ahogy a személyes tapasztalat és a világ rideg valósága, amit mind ismerünk, átjárja a tiszta és jó lelkét.

Jessit nem tervezték eredetileg rossznak. A Látnokok, minden félresikerült próbálkozásuk ellenére őszintén hittek benne, hogy a világot jobbá akarják tenni. Csak épp sajátságos módon akarták ezt elérni. Jessi-nek több szempontból sem volt esélye. Az anyja pszichológiailag zavart. A belépése a világba pusztító volt. És az első pár nap, mielőtt a Madacorp emlékeket ültetett volna a fejébe, hideg és rideg volt. De mélyen legbelül egy sebezhető lány - mint bármelyikünk - aki csak annyit szeretne, hogy feltétel nélkül szeressék.

 

ABC: - Mi történt volna a klónokkal? Egy hadseregnyi jóképű, felelősségteljes, kedves hős nagyszerűen hangzik, de azon töprengünk, hogy van-e a háttérben valamilyen sötét indíték?

 

Julie: - Ahogy azt a sorozat életciklusa során láthattuk, olyan szereplőkön keresztül bemutatva, mint Brian Taylor, Kern professzor vagy Ballantine, az intézmény közös célját megsérthetik bizonyos egyéni érdekek. A 'régi korok' Látnok szervezetét jó szándék vezérelte, de abban a percben, amikor (Istent játszva) túl nagy hatalmat adunk valaki kezébe, a dolgok szörnyen félrecsúszhatnak.

Van egy részleg a Látnok-on belül, melyet Kyle genetikai anyja vezet, ők el akarták adni a Kyle klónokat a legtöbbet fizető vásárlónak - az eredeti Kyle-lal példálózva, hogy milyen nagyszerű lehet a kísérlet eredménye. Bár Kyle-nak sikerült megsemmisítenie a formulát, de az még megtalálható elraktározva az elméjében, annak az információfeltöltésnek az eredményeként, mikor anno a Zyzzx tartályában feküdt.

Ahogy azt Cassidy állította, semmi sem állíthatta volna meg őt, hogy visszaszerezze ezt az információt. A következő évadban Nicole és Jessi olyan helyzetbe keveredtek volna, hogy Kyle életének megmentéséért cserébe odaadják Cassidy-nek, amit akar. De soha nem mondták volna el Kyle-nak, hogy mit tettek, szóval ez a titkolódzás Kyle elől összekötötte volna őket.

 

ABC: - A sorozat végén Kyle Jessi-vel sem Amandá-val sem járt. Szóval Kyle Jessi-t vagy Amanda-t választotta volna? Eljutott volna a lelki társáig? Mindketten a lelki társai? Mit jelképeznek a pillangók és az elektromosság?

 

Julie: - A "Kinél fog kikötni Kyle?" kérdésre nehezen tudunk válaszolni, mert véleményünk szerint egy igazi hősnek az a végzete, hogy egyedül maradjon.

Ha még 5 évet fut a sorozat, Kyle nem állapodott volna meg egyikükkel sem, tudván, hogy úgy nem teljesítheti be a sorsát, mint próféta, ha normál kapcsolatban él, mint bárki más. Ha rövidebb időszakot nézünk, úgy véljük, hogy Kyle és Jessie kapcsolata tovább fejlődött volna. Komplikált, szenvedélyes, ingatag és abszolút önpusztító viszonyként.

Amanda-nak lett volna egy esélye, hogy kilépjen a védett életéből – valószínűleg akkor, amikor megkezdi a főiskolát, és elindul az önismeret azon útján, melyen minden fiatal felnőtt keresztülmegy - ő és Kyle ekkor újra felfedezték volna egymást, és egy olyan kapcsolatba kezdtek volna, mely több, mint ártatlan gyermekkori szerelem. De mint mondtuk, Kyle a sorozat végi utazásra egyedül indult volna, remélhetőleg gyönyörű költői módon ábrázolva.

 

ABC: - Tom Foss mindig Kyle életének a részese maradt volna?

 

Julie: - Mindig. Tom Foss-t kísérti, hogy elveszítette a feleségét és a lányát. Valójában Kyle egyengette volna az útját, segített volna neki, hogy olyan életet élhessen, melyre ő maga úgy gondolt, többé már nem kaphatja meg. Kyle felszabadította volna Foss-t az alól a felelősség alól, hogy meg kell őt védenie, így biztosította volna, hogy Foss boldogságra leljen.

Úgy terveztük, hogy Foss idővel továbbadja a fáklyát Declan-nek. Declan mindig is kereste a választ, hogy hogyan illik Kyle életébe, így eljutott volna Foss-hoz, és megtanulta volna, hogyan legyen Kyle védelmezője.

 

ABC: - Nagy meglepetés, hogy Cassidy Kyle bátyja... lettek volna még effajta meglepetések? Kyle rokonságban áll még valakivel a szereplők közül? Vagy Cassidy csak hazudott, hogy mentse az életét?

 

Julie: - Cassidy-nek és Kyle-nak ugyanaz a genetikai anyja. Cassidy nem hazudott. Más rokonság (tudomásunk szerint) nincs. A Dávid és Góliát viszony Cassidy és Kyle között képezte volna a következő évad nagy részét. Míg a vérük összekapcsolja őket, egymás ellentétei. Ezáltal meg lett volna a lehetőség, hogy folytathassuk másik kedvenc sorozat-témánk kifejtését: mi határoz meg egy családot?

 

ABC: - Adam tényleg meghalt vagy megjelent volna valamelyik jövőbeli epizódban, mint Foss?

 

Julie: - Adam Baylin nyugodjon békében. De a lehetőségünk mindig adott, hogy megjelenjen Kyle-nak az elméjében, mint a második évados Lockdown epizódban.

 

ABC: - Mi történik Andy-vel és Josh-sal? Együtt maradnak, dacára a költözésnek és hogy csak web-kamerán láthatják egymást? (jeh, Declan)

 

Julie: - Josh és Andy megtapasztalták volna a "langyos vizet", ami egy távkapcsolatot jellemez. Szakítanak, újra összejönnek, ugyanarra a főiskolára mennek, átiratkoznak különböző főiskolákra, újra szakítanak, megint összejönnek, randiznak másokkal, majd leges-legvégül összeházasodnak és boldogan élnek, még meg nem halnak.

Mint íróknak, abszolút Josh és Andy volt a kedvenc párosunk. Erősen foglalkoztunk a gondolattal, hogy Andy rákbetegsége visszatér és Josh elveszíti őt, de nem tudtuk rávenni magunkat, hogy rácsapjuk az ajtót Andy-re, illetve az őt megformáló Magda Apanowich színésznőre (bár elmegy Caprica-t forgatni), mert túlságosan is szerettük ezt a két karaktert ahhoz, hogy valaha is búcsút vegyünk tőlük.

 

ABC: - Na és Declan és Lori? Barátok maradnak?

 

Julie: - Declan és Lori, hiszitek vagy nem, de végül egymás mellett kötnek ki. De mielőtt ez megtörténne, Lori New York felé tenne kitérőt, hogy építse a zenei karrierjét, Declan pedig kiképzést tanulna Foss-tól. Lori visszatérne Seattle-be és anyja nyomdokaiba lépne, beiratkozna pszichológiát tanulni - felismervén, hogy ez az igazi hivatása.

Declan életében két dolog élvez elsőbbséget - Lori és Kyle. Úgy, mint Tighe ezredes és Odama admirális a BSG-ben. Declan átvenné Kyle védelmezésének feladatát Foss-tól, legjobb barátja lenne és ádáz védelmezője egy életen át. Lori lenne az egyetlen nő, aki ezt megértené, mivel ő is hasonlóan viszonyul Kyle-hoz.

 

ABC: - A legfontosabb kérdés - hogy végződik a sorozat?

 

Julie: - Hogy végződik? Általánosságban, Kyle belekezd egy küldetésbe a világ körül, egyetlen céllal, hogy segítsen az embereknek. Étel előállítása az éhezőknek... energia források feltalálása, melyek nem pusztítják a környezetet... stabilizálni a világ azon részeit, ahol konfliktus van... jó embernek lenni - és Kyle jóságával hatni másokra.  Hívhatjuk Teréz anyának, Bill Clinton-nak, Gandhi-nak - Kyle-nak ez a végzete, hogy a világot jobbá tegye. Mindezt azért, mert Trager-ék befogadták és feltétel nélkül szerették, ezért lesz képes erre Kyle.

Hogy végződött volna, ha lett volna még egy epizód? Bárcsak tudnám. Épp csak belekezdtünk a Kyle-ról szóló történet elmesélésébe.

Magam, az írók, a producerek és a szereplők nevében, nagyon hálásak vagyunk, hogy lehetőségünk nyílt elkészíteni ezt a sorozatot és elmesélni Kyle történetét. A rajongók hűsége és szenvedélye a sorozat irányában nem hasonlítható semmihez, amit eddig megtapasztaltunk. Igazi ajándék volt... szóval köszönjük.

(bocsi az esetleges fordítási hibákért, angol interjú itt)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kyle xy 4.évad

Király Kornél, 2011.07.12 18:23

Azt szeretném megkérdezni, hogy lesz-e 4.évad, mert eléggé lezáratlan ez az egész.