Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merlin sorozat - Mini fórum - 3. évad

Itt lehet kitárgyalni a sorozatban történteket az első résztől az utoljára vetített epizódig bezárólag, szóval csak óvatosan, ha még nem láttad az összes részt, mert belefuthatsz spoiler-ekbe.

( Név - a neved, cím - a téma, amivel kapcsolatban írsz; nem kell megadni az e-mail címedet)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

évad második fele, Morgana

Camriana, 2010.10.19 19:22

Az évad második felére egyébként én is várnék némi változást. Egyrészt, hogy ne gyúrjanak össze mégegyszer két korábbi részből egy harmadikat, másrészt pedig azokat amiket te is említettél, több drámai részt és karakterfejlődést.

Például már eddig is rengeteg klasszikus Merlin-Arthur momentum volt ebben az évadban, ami nem baj, hiszen megunhatatlanok, de én várnék mostmár olyanokat is amelyek kicsit eltérnek az eddig megszokottól. Amilyen például a legutóbbi részben volt a végén, amikor Merlin megmondta a frankót a házasságról. :)
Illetve lehetne megint és szerintem lesz is pár kiélezett Merlin-Morgana párharc.
SPOILER!!
Azt tudjuk ugye, hogy az évad végén Morgana ül majd Camelot trónján. Kiváncsi leszek, hogy Utherrel és Arthurral mit csinálnak majd, hogy ez lehetővé váljon, illetve kiderül-e majd számukra bármi is Morgana valódi énjéről.

a sorozat humoráról

Camriana, 2010.10.19 15:35

Én csak azt nem értem, hogy az első két évad sikere után, miért gondolták azt az írók, hogy a sorozat által eddig képviselt humorhoz hozzá kell nyúlni??
Ez a fajta idétlenség egyáltalán nem passzol a sorozat hangulatához. A legutóbbi részben is az ilyen jeleneteknél az az érzésem volt, hogy nem is ezt a sorozatot nézem. Egyszerűen nem illik bele.
Ha arra irányul, hogy megfogják a legkisebb korosztályt akkor csalódtam bennük. Nem vagyok író, sem producer se semmi, de én nem adnék le egy miliméterrel sem egy bevált megszokott színvonalból, csakhogy még több nézőt szerezzek.
Ha pedig úgy van ahogy azt sejted és az amcsiknak akarnak ezzel kedvezni az meg még ennél is rosszabb. Nem nekik készül ez a sorozat hanem elsősorban az angol közönségnek, még nagyobbat csalódnék ha azért húznák le az amerikai sorozatok szintjére a Merlint hogy eladhatóbb legyen. Az amcsik amúgy is magasról tesznek bármi olyan filmre vagy sorozatra ami nem az ő történelmüket dolgozza fel. Tudja egyáltalán az átlag amerikai néző, hogy ki volt az az Arthur király? Kötve hiszem.
Én abban reménykedem, hogy nem lesz még egy olyan rész ebben az évadban és a későbbiekben sem amit ilyen idióta elemekkel tömnek tele.

Számomra ezerszer humorosabbak és szórakoztatóbbak voltak a korábbi évadokból azok a jelenetek amikor például ide-oda vonszolják az alvó királyt a kastélyban, az az egész jelenet ahogy Merlin megpróbálja kitessékelni Viviant Arthur szobájából és végül berakja a szekrénybe, amikor még az első évadban lenyúlja a kulcsot Arthurtól aztán az belecsobban a levesbe, amikor totális fapofával darabonként csórja el Arthur ebédjét az asztalról vagy amikor "szépen leereszti" kötéllel az ablakból, hogy meglépjenek. És még sorolhatnám azokat a komikus szituációkat amikor fogtam a hasamat a röhögéstől. Most meg, az az érzésem, hogy a komoly részeket mint például a Kristálybarlangos, megpróbálják görcsösen kompenzálni egy másik részben, alacsony szintű humorral. Emiatt pedig felborul az egyensúly egy-egy részt tekintve a dráma és a humor között, vagy legalábbis nem találják el a kettő keverékét olyan zseniálisan mint az előző két évadban.

Morgana karaktere

Judy, 2010.10.18 20:22

Valóban, ahogy a kinti fórumokon nagyon jól megfogalmazták - ez egy "egydimenziós gonosz" karakter.

Teljes mértékben megértem azokat, akik nem értik, mi történt az előző évadokból ismert személyiséggel: aki kedvelte Gwen-t és Arthur-t és mindig kiállt mellettük és értük; aki ápolta a sebesülteket; aki mindent megtett egy kisfiú megmentéséért.

Ezt a Morgana-t már csak a hatalom és a trónhoz jutás érdekli és ahogy a kobold mondta, a szíve helyén csak egy hideg kő van.

Talán azért nem izgat ez engem annyira, mert így hogy Morgana abszolút gonosz lett, izgalmasabbnak tartom a sorozatot. Az is tetszik, hogy ez egy belső ellenség, ebben nagy lehetőség van és a dupla rész végén az a bizonyos összenézés pont ezt vetítette előre, ebből még sokat ki lehetne hozni.

De teljesen megértem az elégedetlenkedőket és erre nem magyarázat az eltelt 1 év és hogy mennyire gyűlöli Uther-t.
Egyenlőre csak egy magyarázat van rá: "Bad writing".

Remélem az évad második felében több lesz a drámai rész, mernek többet változtatni a dolgokon és még több lesz a karakterfejlődés.

3x06

Judy, 2010.10.18 20:05

Sajnos ezt az alacsony szintű humort - szellentés, böfögés, stb. - egyre többször alkalmazzák ebben az évadban.
Mi lehet az oka? Lehet, úgy gondolják, mivel "family show" ez tetszik a kicsiknek. Az is eszembe jutott, az az oka, hogy amcsi piacra is készül a sorozat és ezzel sűrűn lehet találkozni a tengerentúli filmekben. Az biztos, én is gyűlölöm.

A te verziódat szívesen megnézném ;)

3x07 előzetes

Camriana, 2010.10.17 22:36

Valóban ígéretesnek tűnik a jövő heti rész. És Cendred...hmm..jó lesz újra látni.. ;)
Olvasgattam az előzeteshez írt hozzászólásokat a Youtube-on, és némelyikkel egyetértek.
SPOILER!!
Nagyon úgy tűnik, hogy Morgana-ék Gwent használják fel csalinak, hogy megölhessék Arthurt. És ahogy a többi hozzászóló, úgy én sem tudom igazán megérteni Morgana-t. Uther elleni gyűlöletét még megértem, na de Arthur és Gwen mit ártottak neki? Arthur ráadásul a saját testvére! Ennyire elvakítaná a gyűlölet, hogy nem ismer se istent se embert hogy véghezvigye a célját?

3x06

Camriana, 2010.10.17 20:59

Én is tartottam ettől a résztől, Judy, csak nekem be is igazolódott a félelmem. Szerény véleményem szerint ez a rész szuperjó volt, ha levonunk a 40 perc játékidőből kb 25-öt...

Ez az egész Shide-es marhaság abszolúte nem kellett volna. Ezt egyszer már eljátszották, akkor pont elég volt, nem tudom miért kellett ebbe a részbe is belevonni. Folyton az az érzésem volt, hogy a Gates of Avalont nézem, és emiatt nem is számított egyedinek a rész pedig enélkül igencsak az lett volna.

A másik problémám az hogy annyi humort próbáltak meg beleerőszakolni ebbe az epizódba hogy a végén már egyáltalán nem volt humoros. És megint a prüszkölés, böfögés, szellentés, köpködés stb stb...amiből már a 3. részben is elegem volt. :S Ha mindenáron humorosra akarták venni ezt a részt (ami szerintem egyáltalán nem is lett volna szükséges) akkor simán csak lehetett volna szegény kislány egy kicsit ügyetlenke, bátortalan hercegnő, a daduskája meg egy szimpla nagydumás öreglány aki nyomul Gaiusra. Ennyi. De nem hüllőket evő Shide-ek által megszállot mágikus miafenék.
Az aranyos humort szeretem, mindig is szerettem, az idétlen humort viszont már kevésbé. És azért is sajnálom hogy átestek a ló túloldalára mert a rész alapkoncepciója vagyis hogy akarata ellenére házasítsuk ki Arthurt, remek elgondolás volt, az érzelmes részek, Arthur és Gwen között, vagy a beszélgetés Arthur és Merlin között bámulatosan jók voltak. Mágiát belevinni az egészbe szimplán csak felesleges töltelék volt.

Ha én írtam volna ezt a részt, mellőztem volna totálisan a mágiát és a Shide-eket, humort képviselve meghagytam volna a hercegnő esetlenségét (persze nem olyan szinten mint ahogy az epizódban ábrázolták) valamint azt az elemet hogy az öreglány rámozdul Gaiusra. Több szerepet kaphatott volna Merlin, mint tanácsadó és barát, nem lett volna újabb bőr lehúzva a "mentsük meg Arthurt a mágikus lényektől mielőtt beszippantják" dologról, és még így is simán lehett volna az a vége hogy a hercegnő és Arthur rájönnek az oltárnál hogy nem szeretik egymást és szabad akaratukból nem házasodnak meg. Ennyi. Túl lett bonyolítva szerintem a történet.

A három kedvenc jelenetem ugyanazok mint amik neked is. :) Én még talán hozzátenném a végén az Arthur-Uther jelenetet is amikor közli az apjával minden mellébeszélés nélkül hogy csak a szeretett nő támogatásával tud jó király lenni.

Egyetértek, Arthur remek alakítást nyújtott az elejétől a végéig, és Gwen úgyszintén. Egyre jobban működik ez a páros a képernyőn.

3x06 értékelés

Judy, 2010.10.17 20:23

Egész jó kis filler epizód volt, pedig én is tartottam ettől a résztől. Mese, kikapcsolódás, tündérekkel, sidhe-kkel, felüdülés a múlt heti komor rész után, persze olyan befejezéssel, ami csak a mesében van az érdekházasság kontra szerelem témakörben.
Bájos történet, szerencsére inkább Avalon+Sweet Dreams keverék volt, és nem a troll-osra hasonlított.

Három kedvenc részem volt:
- a Gwen/Arthur jelenet, amikor Gwen bekopogtat Arthur-hoz; Arthur egyébként remek volt az egész epizódban;
- az Arthur/Merlin párbeszéd a végzetről és hogy külön megkérdezte Merlin-t, mit gondol a házasságról; ez már tanácsadói szerepkör (ja, és a kardba-dőlős poén is jó volt)
- az Arthur/Gwen párbeszéd az epizód végén. Külföldi fórumokon azt találgatták, rendezői utasítás volt-e a lépcsőn a szökellés vagy Arthur találta ki; nem tudom, de aranyos volt.

Mulatságos volt Gaius és a dadus románca. Azt nem értettem, ha a dadus egy tündér vagy mi-a-csoda, akkor miért ilyen csúnya szegény.

A hercegnőt alakító színésznő jó választás volt a szerepre, tényleg egészen más volt az átváltozás előtt és után.

Ja, és örültem neki, hogy Merlin végre leszámolt ezzel a Sidhe-vel minden teketória nélkül. Jó, hogy kéznél volt a bot.

Különösnek tartottam, hogy ilyen fontos esemény, mint egy esküvő és Merlin-nek nem kellett díszruhába öltöznie.

Morgana egész megértőnek tűnt ebben az epizódban, de az előzetesből kiderült, hogy ezzel az érdeklődéssel csak a jövő heti gonoszkodását alapozta meg.

A jövő heti rész egész ígéretesnek tűnik, de ha megint senki nem fog megtudni semmit Merlin varázserejéről és mindenki elájul, mert leszakad a mennyezet, hogy Arthur és Gwen közben megmeneküljenek, az már kicsit unalmas lesz.

Re:Virginia

Judy, 2010.10.17 20:04

Igen, a 3x05-ről sokat lehetett írni, drámai rész volt. Letöltés: google-t kérdezd ;)

vélemény

Virginia, 2010.10.16 15:45

Ezek után a szívbemarkoló,részletes vélemények után már tűkön ülök hogy megnézhessem a 3. évadot.
Tényleg hol lehet letölteni?

3x05 + quest

Judy, 2010.10.15 21:15

Köszi :) Merlin-t annyiban tartom önfejűnek, vagy inkább forrófejűnek, hogy túl hirtelen cselekedett - hiszen Morgana a találkozóra indult.

Egyszer a Sárkány már elvileg átadta minden tudását Merlin-nek - talán még az első évadban(?) - ezért ez a rész nem világos előttem. De én is azt szeretném látni, hogy Merlin a szemünk előtt váljon fokozatosan a világ leghatalmasabb varázslójává.

Gaius szavain én is elgondolkoztam és a kinti fórumokon is téma volt a trónhoz jutás, az öröklődés. Ugye az első szülött fiú az örökös. Morgana helyzetét az is súlyosbítja, hogy ő törvénytelen, házasságon kívül született, ez megnehezíti a trónhoz jutását. Ennek a résznek a kidolgozása még a forgatókönyv-írókra vár ;)

Az érzelmi skáláról írottakkal így egyetértek, hogy egy epizódon belül történt a dolog.

Spoiler:

az is lehet, hogy Morgana fondorlatának a következménye, hogy Merlin megöregszik. Arthur-ról nem tudok ;)

Spoiler vége.

Igen, a 2x08 nagyon jó volt, tényleg rég volt már Arthur-nak "komoly" epizódja. Az eheti rész sem az lesz. Talán majd a 3x08 ;)

Quest:

A csahos szörnyeteg nagyon kemény feladvány! Még szerencse, hogy Arthur segített :)

3x05-höz pár gondolat még

Camriana, 2010.10.15 16:55

Nagyon jó értékelést írtál Judy, tetszett, nagyon tartalmas.

Amit a zenéről írtál, teljesen egyetértek veled, rendkívül szép zenéket írtak ehhez az évadhoz, nem mintha az előzőekben kevésbé tetszettek volna..

Igazad van, Merlin nem tehetett mást minthogy megakadályozza a látottakat, és tulajdonképpen nem is ő lett volna ha ölbe tett kézzel várja, hogy megtörténjenek a dolgok. Viszont ha utólag nézzük mégiscsak önfejű volt, mert ha nem próbál ilyen görcsösen beleavatkozni a jövőbe akkor nem történnek meg a dolgok.. De persze, igaz, nem tudhatta hogy azzal indítja el a lavinát, ha belenéz a kristályba..

Logikusnak tartanám és szeretném is, hogy Merlin a Sárkánytól kapott gyógyító ereje megmaradjon, szerintem muszáj hogy a történet előrehaladtával egyre több hatalma legyen, elvégre valamikor ő lesz a világ legnagyobb varázslója. A tűzgyújtás, és tárgyak mozgatása mellett azért bővülnie kell a repertoárjának.:)

Mikor már lehetett tudni, hogy Morgana hallja Uther szavait, kiváncsi voltam, hogy reagál majd a hírre. Nagy naivan azt reméltem, hogy kicsit megenyhül a szíve, de aztán rá kellett jönnöm, hogy éppen az ellenkező hatást váltotta ki belőle ez a hír. A rész végén pedig mikor Gaius mondta hogy Arthurnak vigyáznia kell, én is megkérdeztem magamban, hogy miért. Aztán Merlinnel együtt, nekem is leesett a tantusz: Uther halálával Arthur komoly veszélybe kerül.

Amit Merlin gyászával kapcsolatban írtál, teljesen igazad van, egyet is értek, kicsit pongyolán fogalmaztam korábban mikor erről írtam. Valóban sokszor át kellett már élnie a szerettei elvesztését, szóval inkább úgy korrigálnám, hogy a cselekmény szempontjából volt szükséges hogy ezt újra átélje, hogy egy epizódon belül is úgymond végigéljen egy teljes érzelmi skálát. Egyszóval a nagyobb hatás, és a nézők érzelmeire ható nyomás kedvéért volt elengedhetetlen..
Áhh..nehezen megy a fogalmazás.. :)

Spoiler
Az öreg Merlines részre nagyon kiváncsi leszek, és arra is, hogy az öreg Merlin mellett lesz-e öreg Arthur. :)

Nem értettem még korábban, hogy miért várod annyira a 8-as részt aztán elolvastam a tartalmát és rájöttem.. :) Nagyon jónak ígérkezik. És örülök neki, hogy végre lesz egy komoly Arthur központú epizód, kicsit az az érzésem van hogy a nyitórészek óta háttérbeszorult egy kissé az ő karaktere, és egy-egy részben is egy-két kivétellel inkább a komikusabb oldala dominált. Várnék már egy olyan igazán nagy számistátvamarad jelenetet tőle mint amilyenekkel tulajdonképpen a 2x08 volt tele..

3x05 értékelés by Judy (2. rész)

Judy, 2010.10.14 23:02

Ezzel a varázslattal kapcsolatban nem tudom, ez csak egyszeri alkalomra szólt, Morgana meggyógyítására, vagy ezután Merlin már mindig képes lesz-e meggyógyítani a a súlyos sérüléseket.

Érdekes volt az a pillanat, amikor Merlin eldönti, hogy most akkor tényleg meggyógyítsa-e Morganat, szinte önmagával viaskodott. A Sárkány mondata járhatott a fejében: the evil that will follow is of your doing and yours alone.

Remek volt a dinamikája az epizódnak, soha nem lehetett tudni, mi fog történni. És amikor azt lehetett hinni, minden megoldódott - akkor jött a meglepetés, az epizód csúcspontja, kiderül, hogy Merlin nem ért el semmit, sőt, az ő közreműködésével
váltak valóra a kristályban látott képek.

Jó volt Morgana alakítása is, amikor Morgause-nak elmondja, Uther hazudott neki éveken át és nem hajlandó lányaként elismerni a nyilvánosság előtt. Ez csak még jobban megerősíti a gyűlöletét.

Egyébként azt hittem, Morgause-zal ők apai ágon testvérek, de most kiderült, hogy anyai ágon rokonok és Morgana-nak Morgause és Arthur is a féltestvére.

A behatoló jó ürügyet adott Morgananak a gilkolásra, szépen rá lehetett volna kenni az egészet. Meglepett, Morgana mekkora erővel vágta falhoz Merlin-t, jobb lesz, ha Merlin óvatosabb lesz vele ezután.

Végül azonban mégis sikerrel jár Merlin és megakadályozza a gyilkosságot - ezek szerint a kristály által mutatott képek valóban egy lehetséges jövőt mutatnak, mely nincs kőbe vésve ...

Spoiler:

... de az biztos, hogy az öreg Merlin-es jelenet és az hogy Morgana ül a trónon, mind valóra fognak válni.

Spoiler vége.

Az epizódban valóban Colin volt a középpontban. Amint mondta, nem akarta megölni Morgana-t, csak megakadályozni a tettét. Merlin-nek a jósága a gyengesége, ahogy a Sárkány mondta az első dupla részben. Pedig előbb vagy utóbb szembe kell néznie Morgana-val, mielőtt már késő lesz és nem fog vele elbírni. Egyébként sem figyelheti minden percben, hogy megöli-e Uther-t vagy Arthur-t, ez őrület, ahogy Gaius mondta.

Nekem Colin Morgan 2x13-ban nyújtott alakítása a csúcs, de ebben az epizódban is élvezetes a játéka. Képes arra, hogy a néző teljesen átérezze azt, amit a karaktere érez az adott a pillanatban. Az biztos, hogy nélküle - és persze Bradley nélkül - nem lenne ilyen jó ez a sorozat.

Végezetül pár külsőség ami nagyon tetszett, például:
- Morgana hajviselete a gyöngyökkel, mikor megkapja az ajándékokat;
- a piros palástos ruha + a szépen kidolgozott tőr is nagyon jól illenek Morgana-hoz;
- Arthur-on tényleg új korona volt és jól is állt neki.

Összességében jó rész volt, ha nem is túl sok cselekménnyel, de telis-teli érzelmekkel.

Továbbra is a 3x08-as epizódot várom legjobban, most, hogy olvastam a tartalmát, még jobban. Sőt, a rendező ugyanaz a hölgy lesz, aki ezt az epizódot vezényelte.

3x05 értékelés by Judy (1. rész)

Judy, 2010.10.14 23:01

Végre sikerült írnom pár sort az elmúlt részről.

Egyetértek, valóban az eddigi legérzelmesebb epizód volt. Ami nekem különösen tetszett, a gyönyörű zenei betétek, a jelenetekhez abszolút illő zenei aláfestés, a fényképezés, a rendezés, a komoly hangvétel. Egy hölgy-rendező dirigálta ezt az epizódot, le a kalappal a munkája előtt.

Amit Arthur elvesztéséről írtál, abban részben értek egyet veled. Igaz, hogy így átérezhette azt, amit később a Morgana-ért aggódók éreznek - de nem hiszem, hogy erre szüksége volt, mert épp elég szerettét veszítette már el ő is - az első évad végén majdnem Gaius-t és az édesanyját, majd elveszítette szerelmét, Freyát, később édesapját - átélte ő ezt már sokszor. Colin-nak elég rövid idő állt a rendelkezésére a gyász bemutatására, szerintem ezt jól kihasználta.

A kristályos jelenet, a barlang, hogy ez a mágia születésének a helyszíne, úgy ahogy volt, nagyon tetszett. Colin játéka itt is remek volt. Tetszett, hogy nem akarta megnézni, mit mutat a kristály, mindaddig, amíg Taliesin nem mondta neki, hogy használja jóra amit lát és biztos, hogy van valami oka, amiért most kell ezt látnia. Az Elesett Királyok szobrai is látványosak voltak.

A vissza-sétálós jelenettel írottakkal abszolút egyetértek veled, a másik ami tetszett, hogy Merlin ellentmondást nem tűrően utasította Arthur-t az indulásra. Ez ahogy már írtad te is többször, már nem a szolga-herceg viszony! Arthur is érzi, itt nincs helye ellentmondásnak és szót fogad, olyan, mintha gyakorlatilag szerepet cseréltek volna.

Gaius mondata, hogy jobb ha nem tudjuk, mi van előttünk - ez valóban kulcsmondat, mely a jövőre utal átvitt értelemben.

Amit az érzelmi hullámvasútról írtál, abban is teljesen egyetértek.

Tetszett, hogy Merlin Gaius-tól akart bizonyságot nyerni, neki magyarázkodik, hogy muszáj volt ezt tennie, hogy elkerüljön egy sokkal rosszabbat.

Tetszett Arthur jelenete az összegabalyodott övvel, valamint a tehetetlen düh ábrázolása a bábu szétverésével.

Uther mondatai is nagyon meghatóak voltak - hogy a szülő érzi gyermeke minden örömét és bánatát, saját hibájaként látja gyengeségeiket és egyetlen vágya, hogy gyermeke boldog legyen. (Megnéztem a feliratban, CicMax gyönyörűen fordította ezt a részt.)

Valahol persze irónikus, hogy mennyien aggódnak azért a karakterért, aki mélységesen megveti mindannyiukat.

Uther öncélúsága itt is megmutatkozott, saját érdekében persze hajlandó a mágiához nyúlni.

Azt írod, Merlin önfejűen cselekedett. Szerintem nem tehetett mást, amikor a szeme előtt sorra megelevenedtek azok a jelenetek, amelyeket a kristályban látott. Szerintem Gaius-nak nem egészen volt igaza, a kristály által mutatott képek mind valóra váltak. Sőt, a 2x13-ban is ez történt. A Sárkány pedig egyszerűen örült annak, ami történt, mivel mindig is a boszorka vesztét akarta.

Nagyon érdekes volt Merlin jelenete a Sárkánnyal. Merlin gyakorlatilag próbálgatta saját hatalmának a korlátait - és ismét megerősítést nyert, a Sárkánynak minden akarata ellenére muszáj úgy cselekednie, ahogy azt a sárkányúr parancsolja.

3x05

Camriana, 2010.10.13 15:50

Semmi gond, Judy, majd ha lesz időd.. A te írásaidra is megéri várni. :)

3x05

Judy, 2010.10.12 22:21

Ez a kritika ma sem jön össze nekem, mivel csak nemrég értem haza, már nem is merek ígérni semmit. Sorry!

Re: Virginia 3x06

Judy, 2010.10.11 21:01

A házasságot tényleg jópofán mondja Arthur, remek komikusok Bradley és Colin is ;)

3x05 értékelés

Judy, 2010.10.11 20:59

Gratula, Camriana, nagyon szépen összeszedted a gondolataidat az epizódról, öröm volt olvasni. Ma már fáradt vagyok bővebben írni róla és reagálni az általad írottakra, de holnap ígérem, pótolom :)

3x05 értékelés by Camriana (2. rész)

Camriana, 2010.10.11 14:56

Gaius és a Sárkány nagyon jól ellenpontozták Merlin kétségbeesett zavarodottságát hisz folyamatosan próbálták figyelmezetetni hogy milyen veszélyes dolgot tesz, de ő nem hallgatott rájuk. Túlságosan önfejűen cselekedett és meglett az eredménye. Gwen, Uther és Arthur szenvedései pedig rádöbbentették hogy milyen meggondolatlan dolgot tett.
Gaius figyelmeztetése hogy a kristályban se minden az aminek látszik, hogy egy ló és egy tőr sem feltétlen jelentik azt hogy meg fognak történni a látottak, mind mind olyan tényezők amiket Merlinnek mérlegelnie kellett volna. Ironikus hogy Morgana meg sem kapta volna azt az ékes tőrt ha Merlin nem köt bele Arthur ajándékába, mint ahogy Morgana sem Utherhez indult volna akkor éjjel amikor lezuhant a lépcsőn, hanem találkozóra Morgause-zal..

Nagyon megható volt hallgatni Uther Merlinhez intézett szavait, Arthur vallomását, hogy föladná a trónját ha Morgana életben maradhatna, és Merlin bűntudatát, hogy nem akarta hogy ez így történjen és fáj neki látni mindenki gyászát. Szívbemarkoló jelenetek voltak.

Ami az egyik legnagyobb erőssége a sorozatnak hogy nagyon jól bemutatja Merlin útját, hogy mennyi mindent tanult eddig, de mennyi mindent kell még tanulnia hogy az a varázsló lehessen akit a legendából ismerünk. A vívódása, ahogy sodródik az árral, próbál dönteni helyes és helytelen között ezek mind erősebbé teszik, és olyan tapasztalatokat szerez amik később a hasznára válhatnak..
Most pedig szembe kell néznie azzal hogy Arthur élete és Camelot trónja nagyobb veszélyben van mint valaha..

Imádom az ilyen elrejtett kulcsmondatokat is a sorozatban. Amikor Merlin az asztalnál rákérdez, hogy miből készült a leves, Gaius tulajdonképpen az epizód legnagyobb igazságát fogalmazza meg: Sometimes it's best not to know!!

Egyébként ez volt egy olyan rész ahol talán nem is tudnék negatívumot említeni. Judy, te hogy vagy vele?


3x05 értékelés by Camriana (1. rész)

Camriana, 2010.10.11 14:55

Nos, ahogy ígértem, néhány gondolat az epizódról (bocsánat ha kicsit pongyolán fogalmazok, eléggé fáradt vagyok) :
Talán az egyik legösszetettebb, legelgondolkodtatóbb, legjobban felépített Merlin részt kaptuk, és nem kifejezetten a cselekményessége miatt hanem amiatt, hogy mennyi érzelmet foglalt magában.

A Kristálybarlang felvezetésének szánt körítés, hatalmas Merlin/Arthur pillanatokat szült, jelzésértékű hogy Merlinnek tulajdonképpen ugyanazt a gyászt kellett átélnie amit később Uther, Arthur és Gwen éreztek Morgana miatt. Szerintem ez elengedhetetlen volt ahhoz hogy később megértse hogy mit okozott.. Merlin beszéde Arthurhoz is klasszikus volt: nem érdekel ha meghalsz, nem te vagy az egyetlen gőgös, nagyképű, fölényeskedő herceg... na de azért kapsz még egy lehetőséget..:)))

Aranyos volt Arthur, ahogy nem tudta hova tenni Merlin viselkedését, és óriási volt a jelenet amikor sétálnak vissza Camelotba és tulajdonképpen Arthur viselkedik úgy ahogy Merlin szokott, dumál, próbál beszélgetést kezdeményezni Merlinnel, aki a végén egy mondattal csendre inti. Felrémlett bennem a második rész amikor Arthur sétált szótlanul, gondterhelten, Merlin meg baktatott utána, lökte neki a rizsát hogy milyen nagy dolgot tett Arthur pedig egyszer csak hátraszólt hogy hallgasson már el.. :) Szeretem az ilyen frappáns párhuzamokat egyes jelenetek között.. :)

És akkor elérkeztünk a Kristálybarlanghoz, ahol tulajdonképpen Merlinnel együtt beültünk egy érzelmi hullámvasútba. Colin Morgan élete alakítását nyújtotta szerintem, nem volt egy pillanat sem ahol megkérdőjelezhető lett volna hogy ez a karakter milyen érzelmi megrázkódtatásokon megy keresztül. Sajnálat, düh, megkönnyebbülés, csalódottság, elszántság, kétségbeesés, megbánás, egyik állapotból került a másikba egymás után és mindegyiket le lehetett olvasni az arcáról. Nem is tudnék egy jelenetetét sem kiemelni, mindegyik fantasztikus volt.. Róla szólt ez az epizód, ez vitathatatlan..

Maga a történet, a cselekmény pedig tökéletesen rávilágított, hogy a jövő tudatában lenni mennyire egy veszélyes, kétélű fegyver, tudni, hogy mi fog történni inkább átok mint áldás, beleavatkozni a dolgok menetébe pedig elképesztő lavinákat indíthat el..
Merlin olyan kétségbeesetten meg akarta akadályozni a jövőt hogy még szörnyűbb dolgokat idézett elő. Kicsit Pillangóhatás szerű volt ez a rész, itt is bebizonyosodott hogy nem változtatható meg a jövő súlyos következmények nélkül.
Ha belegondolunk, ha nem néz bele a kristályba, akkor nem látta volna Uther halálát, akkor nem akarta volna megállítani Morganát, ő nem zuhan le a lépcsőn és valószínűleg soha nem tudja meg hogy Uther az apja. A csattanó pedig az hogy ez váltotta ki nála az ötletet hogy végül megölje Uthert. ....

3x05

Camriana, 2010.10.10 22:06

Ez a rész egyszerűen lebilincselő volt.. Nem térek magamhoz. Holnap írok róla azért bővebben is, most egyelőre csak nézek magam elé és jár az agyam.. :)
Judy, tetszett?