Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merlin sorozat - Mini fórum - 3. évad

Itt lehet kitárgyalni a sorozatban történteket az első résztől az utoljára vetített epizódig bezárólag, szóval csak óvatosan, ha még nem láttad az összes részt, mert belefuthatsz spoiler-ekbe.

( Név - a neved, cím - a téma, amivel kapcsolatban írsz; nem kell megadni az e-mail címedet)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

3x04

Judy, 2010.10.02 20:17

Egész nap vártam a teaser-t, sajnos, ehhez a részhez nem kaptunk :(

3x03-ól még egy kicsit

Judy, 2010.10.02 20:15

Nekem is az a jelenet tetszett a legjobban, mikor Merlin megállítja a tőrt kobold-Gaius előtt és nagyon jó volt az a jelenetsor, amikor Merlin-t megvádolják mágiával.
A koboldot is jópofára rajzolták, mókás kis figura volt.
A poénok jók voltak, bár nekem a pukkantós dolog kicsit túlzás volt, filmekben sem bírom ezt a fajta humort.
Ami még nagyon tetszett, ahogy te is írtad, hogy Arthur nem hitt Merlin bűnösségében és ő maga tesztelte le a dolgot. Az is érdekes volt, hogy a kobold átlátott Morgana-n.

Az ilyen epizódokban jön ki igazán, hogy miért kerestek olyan színészeket, akik úgymond mindent el tudnak játszani, a komédia műfajban is remek volt mindenki.

Olyan jó, hogy van kivel megbeszélni a részeket :)

nézettség

Judy, 2010.09.30 01:07

Pontosítottam a nézettséget, csak az első epizódnak volt még meg a végleges adata. Szerintem is nagyon szép számok! Igaz, h 5 évre tervezték a sorit, de ha ilyen jó a nézettség, még folytathatnák tovább ;)

Feliratot illetően egyetértek, mindig pontos, stílusos és a felirat adta korlátokat szem előtt tartva lényegre törő a fordítás, örvendetes, hogy szakértő kezekbe van :)

felirat, nézettség

Camriana, 2010.09.28 22:15

Megnéztem mégegyszer a részt immáron magyar felirattal.. Cicmaxék előtt le a kalappal, szuperjó munkát végeznek, a lehető legjobbat hozzák ki a magyarra fordításokból. :)
"Szamárfülei vannak. És szamárhangja. Ordít is, ahogyan a szamár." Óriási! :)) Ennél a résznél jobban röhögtem mint mikor angolul néztem, pedig akkor is értettem hogy miről van szó. :)

A nézettségi adatok miatt megnyugodtam, a második évadnál is mindig félve néztem az adatokat, bíztam benne, hogy nézik elegen ahhoz, hogy még véletlenül se legyen belőle kasza. Örülök neki, hogy még ilyen erős "vetélytárs" mellett is, mint az X-faktor ilyen szépen teljesít a sorozat. Csak így tovább!!!! Még nagyon sok szuper Merlin epizódot szeretnék látni!!! :))

3x03

Camriana, 2010.09.26 17:44

Egyetértek, aranyos epizód volt, bár biztosan nem ez lesz a kedvencem az évadból, de volt benne pár felejthetetlen jelenet. Az írók nagyon ügyesen használják ki azokat a lehetőségeket amikor egy karakter kilép a megszokott önmagából, és szerintem azért nyúlnak ehhez a koncepcióhoz sokszor mert ilyen nagyszerű színészek állnak a rendelkezésükre.. Az "egyik szereplő varázslat alatt" típusú epizódokból nálam még mindig a Beauty and the Beast és a Sweet Dreams viszik a prímet, de ez is nagyon jópofa volt.
Zseniális volt az a jelenet amikor Arthurra rászakad az ágy teteje karddal a kezében,amikor Uther ül a függöny mögött kopaszon, amikor hősiesen tűri ahogy Gaius csapkodja a fejét a "csodaszerrel" vagy amikor Gwen és Merlin röhögést visszafolytva beszélgetnek Arthur szamárfüleiről.. :) Hatalmas jelenetek voltak.
Tetszett hogy Arthur volt az egyetlen aki kételkedett Gaius Merlin elleni vádjaiban, ez látszott az arcán már amikor letartóztatta, és kapcsolatuk fejlődését mutatja hogy most nem nézte hülyének Merlint mint a trollos epizódban vagy a Cornelius Sigan-esben hanem egyből elkezdett gyanakodni és le is tesztelte Gaiust. Csalódtam volna benne ha most is simán benyalja a hazugságokat.
Aranyos volt a végén az Arthur-Gwen jelenet, ahogy mindketten zavarban vannak a másik elött..
Merlin tapasztaltságát pedig jól tükrözte hogy most sokkal határozottabban állt hozzá az "olyat kell bántani akit szeretek" kérdéshez, és sokkal bátrabban lépett fel ezügyben, pedig Gaius élete forgott kockán. Az, amikor megállította a tőrt Gaius orra elött óriási jelenet volt.
Merlin egyre felnőttesebb, határozottabb, ugyanakkor bátrabb is ha meg kell védenie magát, és kevésbé hagyja már szó nélkül az őt ért sérelmeket. Az ő karakterfejlődése tényleg már a kezdetektől szembetűnő.
Utherrel, Arthurral és most Gaiussal már ellőtték a "nem vagyok önmagam" koncepciót, egyszer szívesen megnéznék egy olyan részt amikor Merlinnek kell kilépnie a megszokott szerepköréből.

3x03

Judy, 2010.09.26 15:38

És a 3x03 sem volt az egyáltalán ;) Tartottam tőle egy kicsit, hogy komédia, meg filler rész ahelyett, h továbbvinnék a főszálat, mindezek ellenére ez egy nagyon aranyos epizód.
Végig szórakoztató volt, rengeteg benne a humoros jelenet és van benne 2 komoly rész is.
És a végén a poén - "Just one more day" :D :D :D

3x04 előzetes - spoiler!

Camriana, 2010.09.25 22:08

Gawain, meg egy újabb lovagi torna! Ez a rész sem lesz rossz.. :)

új előzetes spoilerrel

Camriana, 2010.09.25 16:11

Na ez jó, vagy tízszer láttam ezt az előzetest, de nem is tűnt fel Cenred és Morgana a háttérben. :) Ez nagyon izgalmas lesz, kiváncsi vagyok mitől döbbenek így le. Gondolod, hogy tudomást szereznek Merlin varázserejéről? Nagyon veszélyes lenne Merlinre nézve ha megtudnák a titkát.
Ezt a részt már nagyon nézném én is.. :)
(Örülök amúgy, hogy Cendred még visszatér, van még mit bizonyítania így az első 2 rész után.. :))


új S3 előzetes - spoileres!

Judy, 2010.09.25 08:53

Köszi, Camriana :) Egyetértek, komoly jelenetből jó lenne minél több. Sir Gawain valóban jó választásnak tűnik ;)

Az új előzetesben van egy nagyon izgalmas jelenet, amikor Cenred és Morgana a háttérben állnak és Cenred egy tőrt tart Morgana torkához, Morgause pedig mágiát gyakorol. Cenred hirtelen leengedi a tőrt és mindenki meglepett képet vág - mintha itt tudnák meg Merlin-ről, hogy mágiával rendelkezik. Ezt a részt ,ár nagyon megnézném ;)

új képek+egyebek

Camriana, 2010.09.24 19:07

Jó értékelést írtál, nagyon tetszett, rengeteg mindenben egyetértünk. Én is sokszor vagyok úgy, hogy alig várom, hogy kiderüljön Merlin titka, de mivel valamilyen szinten az adja a sorozat báját, hogy megpróbálja ezt titokban tartani, nem is nagyon siettetném a dolgot. Szeretném is, meg nem is. Új löketet adna a sorozatnak ha már nem kellene Merlinnek titkolóznia Arthur előtt, de amíg ilyen zseniálisak a részek és ilyen kreatívan és megunhatatlanul alakítják a szálakat, én azt mondom egyelőre még várhatnak vele. (Egyik korábbi interjúban nyilatkozott arról Bradley, hogy képzelné el azt a helyzetet amikor Arthur rájön Merlin titkára. Én azt mondom van forgatókönyvírói véna a srácban.)

Amire nagyon kiváncsi leszek a későbbiekben az a herceg-tanácsadó viszony Arthur és Merlin között. Elsősorban azért, mert nagyon szeretem a komoly jeleneteiket (is), amikor elmosódnak az úr-szolga közti határok és mint két barát beszélgetnek egymással. Várom már, hogy minél több ilyet láthassak..

A 4. rész promo képei alapján úgy látom, nem lehet majd panaszunk Gawain barátunkra sem.. ;) Amennyit legalábbis képekről le tudok szűrni. :) Viszont az, hogy Gwen még vele is kokettálni fog.... ejnye!

3x02 értékelés by Judy - 2. rész

Judy, 2010.09.22 22:43

Rengeteg szuper jelenet volt ebben az epizódban, hosszú felsorolás következik:
- Amikor Merlin visszatér a Sárkánytól és Arthur közli vele, hogy az ő vállán van Camelot sorsa, miközben pont ezt mondta pár pillanattal előbb a sárkány Merlin-nek valamint ez a sori bevezetőjében is szerepel – szuper;
- Ahogy Morgana meglepetten nézi a két fiút, akik az udvaron sétálnak – szintén szuper;
- Morgana és Gaius nagyon jól játszottak Uther ágyánál, amikor Gaius már tudja, hogy ő a felelős Uther őrületéért;
- Merlin és Arthur közös jelenete – mindig itt lesz, hogy megvédje – klasszikus;
- A Gwen+Arthur jelenet kimondottan aranyos volt;
- Egyetértek, amit Arthur-ról írtál, királyként jár el, amikor beleül abba a bizonyos székbe és nehéz döntéseket hoz, és amikor később intézkedik;
- Arthur-nak nagyon megható a jelenete az apja ágyánál valamint tetszett , hogy volt egy jelenet, amikor a csata előtt bizonytalanság látható az arcán, mely később teljesen eltűnik és felváltja a tettre készség;
- Az Arthur-Merlin párbeszéd – nagy király leszel + bölcsesség - szintén klasszikus;
- Uther- ben becsülendő, hogy nem hagyja veszni a várost, minden erejével küzd;
- Már a korábbi részekben is tetszett, hogy a varázserővel rendelkezők megérzik, amikor valami nagy dolog történik, érzik a mágiát (mint az Erő az Star Wars-ban);
- A Morgana+Arthur összecsapás volt az epizód csúcspontja, itt dől el a csata – tetszett, amit írtál, hogy Merlin az utolsó pillanatig próbálta meggyőzni Morgana-t;
- A végén pedig majd felrobbantam, hogy ezt az áspis nőszemélyt tartják hősnek Merlin helyett, és ahogy írtad, nagyon jó az összenézésük Merlin-nel.
- A Gaius-os jelenet is a szokott módon jól lezárta a részt és Arthur betoppanása a slusszpoén.
Negatívum: nekem is Cendred karaktere tűnt gyengének, nem sok vizet zavart, csak álldogált a héttérben és persze Morgause sem tett semmit, csak álltak és várták a fejleményeket.
Egyetértek, hogy hiányzott egy Arthur-Uther pillanat, de lehet hogy Uther-nek csak Morgana számít, a trónteremben sem a fiáról beszélt, aki megvédte Camelot-ot, csak a gyámleányáról.
Lehet, hogy valami van itt a háttérben, hogy Uther ennyire rajong Morgana-ért? Úgy viselkedik, mintha varázslat alatt lenne, mint amikor belezúgott abba a bizonyos troll-ba.
Elismerem, hogy Merlin titka adja a sorozat alapját, de az ilyen részt követően alig várom, hogy kiderüljön Merlin varázsereje. Remélem, nem ez lesz a helyzet a sorozat egészét tekintve, jó lenne sok olyan részt is látni, ahol Arthur már tudja Merlin titkát és együtt győzik le az ellenük szövetkezőket.
Olvastam egy hozzászólásban, hogy az, hogy Merlin ebben az epizódban nem hazudik Arthur-nak mint régen, hanem mindig igazat mond – pl. hogy haldoklott vagy hogy Arthur számíthat rá, sőt a trónteremben is el akarta mondani Arthur-nak az igazat Morgana-ról –lehet annak a jele, hogy változni fog ez a helyzet és nem lesz ez mindig így.
A status quo-t jól tippeltük, minden maradt a régiben, még Morgana is a kastély falain belül maradt. A Morgause-Morgana páros kemény ellenfél lesz Merlin-nek. Nagyon jó kezdés volt, csak így tovább, még sok hasonlóan jó epizódot.

3x02 értékelés by Judy - 1. rész

Judy, 2010.09.22 22:42

Egyetértek a Sárkányról írottakkal, szuper volt mindhárom jelenet. Nagy szüksége van Merlin-nek egy ilyen bölcs, nagy varázserővel rendelkező hatalmas teremtményre, mint a Sárkány. Amit különösen imádtam, az John Hurt hangja, fantasztikus, milyen szépen ejt ki a szavakat, minden szót, minden betűt tisztán lehet érteni. Az is igaz, hogy ez nem az a kétszínű sárkány, akit az előző évadban megismertünk, hanem nagyon is kedvelhető, remélem, ez így is marad.
Nagyon tetszett ez a mondat és CicMax is olyan szépen fordította: „She is the darkness to your light, the hatred to your love / Ő a sötétség, ahol te a fény, ő gyűlöl, ahol te szeretsz.” Az is nagyon tetszett, amikor Merlin huncutsággal a szemében azt mondja, nem áll szándékában gyalogolni 
Uther csakúgy, mint az előző részben – most is kiválóan játszotta az őrületet.

help

Maximus, 2010.09.22 20:40

Légyszi segítsetek... hálás lennék egy linkért ahonnan megszerezhetném a 3.évad eddigi epizódjait!!!
Köszönöm

3x02 értékelés by Camriana :) 2. rész

Camriana, 2010.09.22 16:11

Negatívumok: Bizonytalan voltam Cendred karakterét illetően az első rész után, mostanra viszont már negatívumként tudnám besorolni. Azt írtam az előző értékelésemben hogy ha méltó ellenfele lesz Arthurnak akkor megváltozik róla a véleményem, de ez sajnos elmaradt. Belőlem egyszerűen nem váltott ki semmit ez a karakter, teljesen súlytalanná vált a második részre, az volt az érzésem, hogy az írók is csak Morgana és Morgause dróton rángatható bábjának szánták. (bevallom őszintén én vártam volna egy összecsapást vagy legalább egy kis kardvívást közte és Arthur között, de úgy látszik erre sem tartották méltónak).

Arthurral kapcsolatban említettem pozitívumot de említenem kell negatívumot is. A viselkedése hihetetlenül szélsőséges volt. Merlinhez volt kb 2 értelmes szava a dupla epizód során, és azt kell, hogy mondjam, hogy egy hisztis tyúk vagy egy játékától megfosztott kisgyerek is kevésbé viselkedne olyan idegesítően mint ő. Úgy érzem picit túlzásba estek az írók. Arthur mindig is imádta zrikálni Merlint, de az hogy beleköt minden szavába, vödröt húz a fejére, edényekkel dobálja és mint egy fúria úgy rohangál utána a kastélyban az már kicsit túlzás. Már már úgy tűnt többet cseszegette szegényt ebben a két részben mint az előző 2 évadban összesen.. Oké, hogy innen lesz szép majd a barátságuk, na de akkor is.. Persze nem lenne igazi Arthur, ha nem tudnánk megbocsájtani neki mindent azon nyomban amint könnybe lábadt szemmel tesz ígéretet az apjának vagy meghatottságában bölcsnek nevezi az addig féleszűnek tartott szolgáját. :)

Ha úgy vesszük volt egy nagy bajom ezzel a résszel, és ezt te is említetted a hozzászólásodban: nem volt elég hosszú. Nekem az az érzésem volt, hogy mindennel kicsit kapkodni kellett hogy beleférjen a 40 percbe. Jó persze, a lehető legjobban oldották meg ehhez képest, távol álljon tőlem hogy panaszkodjak, de egy picit hiányérzetem volt a rész után. Nem amiatt amik történtek hanem amiatt amik még történhettek volna.. A csata végeztével például túl hamar léptek át a nagytermi jelenethez, én a kettő közé mindenképpen szántam volna egy katartikusabb jelenetet, leginkább valami felemelő Arthur/Uther pillanatot vagy legalább egy örömujjongást a csata után, hogy győzött Camelot.
Kiváncsi vagyok hogy a későbbiekben lesz-e még dupla epizód, és a felnőttesebb, komorabb hangvétel mennyire veszi át az uralmat a sorozatban. A következő rész előzetesét elnézve, lesz itt kompenzáció.. :)

3x02 értékelés by Camriana :) 1. rész

Camriana, 2010.09.22 16:10

Nos úgy látom akkor nem én voltam az egyetlen aki nem bírta megvárni a magyar feliratot. :) Én hétfőn néztem meg amikor már nem bírtam cérnával. :) Igazad van, tényleg nagyszerű epizód volt, valóban méltó folytatása az előzőnek. A két részt együttvéve pedig azt kell, hogy mondjam alaposan a lovak közé csaptak már így az évad legelején. Nekem is jobban tetszett ez a dupla epizód mint a második évad kezdete, ez igencsak megadta az alaphangot a későbbiekhez..

Lássuk mi tetszett:
A Sárkány visszatérésének már az előző részben is örültem, beszélgetése Merlinnel a korábbi részek hangulatát idézte, a Sárkány bölcs szavai pedig egyfajta doppingszerként hatottak Merlinre. Szerintem kellett ez a találkozás ahhoz, hogy újult erővel tudjon szembeszállni Morganaval. Külön tetszett ahogy Merlin elismerte hogy hallgatnia kellett volna a figyelmeztetésre, hogy ne bízzon meg Morgana-ban, de a Sárkány egyfajta felmentést adott neki azzal, hogy azt mondta, bátorságra utal, hogy azt tette amit helyesnek gondolt. Remélem még sokszor találkoznak ők ketten, tanulságosak ezek a beszélgetések közöttük..

Nagyon hatásos volt az epizódban Arthur fellépése is. Amint megtudta milyen veszély fenyegeti a királyságot, pillanatok alatt felmérte a helyzetet és döntött, olyan határozottan és ellentmondást nem tűrően ahogy egy királynak kell döntenie ilyen helyzetben. Jól mutatja a karakter fejlődését hogy az előző évadokban mindig megkérdőjelezte az apja döntéseit, most pedig ő volt kénytelen meghozni egy olyan nehéz döntést ami ellen lehet, hogy korábban tiltakozott volna. De most átérezte a helyzet súlyát, a mindezidáig apja vállára nehezedő terheket pedig olyan határozottsággal vette át ami nem hagy kétséget afelől hogy nem lesz itt probléma akkor sem ha egy nap neki kell elfoglalnia a trónt.. Nagyon megható jelenetek voltak ahogy egymástól függetlenül Gwen és Merlin is bizalmáról biztosította Arthurt és mindketten azt tanácsolták neki, hogy bízzon önmagában. Nagyon jól alapozzák a leendő király karakterét.

Merlin és Morgana párharca a kriptában számomra az egyik csúcspontja volt az epizódnak. Teljes mértékben Merlin jellemére vall, hogy az utolsó pillanatig próbálta elkerülni az összecsapást Morganaval és megpróbálta meggyőzni hogy használja arra a képességét hogy Uther mágiával szembeni hozzállását megváltoztassa. Az utolsó pillanatig megpróbált jóhiszeműen tekinteni Morganara és ahogy a Sárkány is mondta, majdnem ez lett a veszte. Az epizód másik csúcspontja szerintem az a jelenet volt amikor Uther bejelentette, hogy Morgana volt az aki megmentette a királyságot. Az a szemkontaktus Merlin és Morgana között felért egy párbeszéddel, szerintem az egész évadbeli kapcsolatukat előrevetítette, szavak nélkül is elmondott mindent kettejük viszonyáról. Merlin alaposan felkötheti a gatyáját, de az utolsó jelenetben tőle elhangzó "I'll be ready for her" azt sugallja, hogy Morgana is.. Erre a szálra nagyon kiváncsi leszek a későbbiekben.

3x02

Judy, 2010.09.21 23:03

Ami azt illeti, már vasárnap délelőtt ;)
Briliáns epizód, méltó folytatása az előző résznek. Szvsz. lehetett volna hosszabb is, akár 3 részes, hogy mindenre több idő jusson. Hú, most már nagyon fáradt vagyok, hogy írjak róla bővebben, de örömmel olvasnék róla értékelést. Camriana, ha van kedved írni róla, átadom az elsőséget ;)

3x02

Camriana, 2010.09.21 20:29

Láttad már a részt, Judy? :)

BFI videók - spoiler

Camriana, 2010.09.19 15:19

Nekem is tetszenek a videók, különösen Colin és Bradley nyilatkozatai szórakoztatóak, öröm hallgatni ezeket a srácokat amikor interjút adnak. :)
Én sem értettem sajnos hogy mi volt az az egy mondat amit mondtak erre az évadra. Colin szavaiból olyasmit értettem, hogy valami "first half"...valami "second half". De nem tudom kivenni hogy mi a mondat többi része. Valamit szerintem mondott az évad első felére, valamit meg a másodikra.
Kiváncsi leszek mi lesz az a varázslat amit majd Arthur előtt fog csinálni, és Arthur ebből mennyit érzékel. Tök jó, hogy elmondhatnak ilyen apró infókat az évadról mert így még kiváncsibbá teszik a nézőket. A 10. részt én is nagyon várom már. :) Megfigyeltem egyébként, hogy kettejüknek általában ugyanaz a rész a kedvencük egy évadból. Most is mindketten a 10-est emelték ki, az első évad idején meg a 11-es részt nevezték meg egybehangzóan a kedvencüknek. Az első évadból amúgy nekem is az a kedvencem, a jelenet amikor egymást licitálják túl, hogy ki igya ki a méregpoharat, mindent vitt. :)
Jópofa volt az interjúban az is ahogy Colin megdícsérte az interjút amit Bradley az egyik vendégszereplővel készített. Poénkodtak is, hogy Bradley majd újságíró lesz ha a királysággal történik valami.. :))
Megnéztem a 3x03 előzetesét, azt hiszem Richard Wilson brillírozni fog ebben az "új szerepben"..

BFI interjú - spoileres

Judy, 2010.09.19 09:38

Nagyon vidám interjúk. Sajnos, nagy az alapzaj.
Valaki értette, mit mond Colin arra a kérdésre, h határozná meg a sorozatot 1 mondatban?
Hű, Colin elárulta, h Merlin Arthur előtt varázsol majd - a 3x01-ben is úgy tűnt, Arthur furcsállta egy kicsit, h a mögötte lévő támadót leszúrta egy semmiből jövő lándzsa. Lehet, h kezdi majd összerakni a furcsaságokat? Bár azt is mondták, h Arthur sokat lesz kiütve.
A 3x10 is nagyon várós lett ;)

3x01

Judy, 2010.09.19 09:01

Camriana, remek értékelést írtál, jó volt olvasni, köszönet érte. A csokiba mártott fehérrépánál hangosan nevettem :D
Igen, Gwen-nek csak statisztaszerep jutott, de gondolom, majd lesz olyan epizód, mely az ő karakterére épít.
Colin nyilatkozta, hogy ebben az évadban már valamivel megfontoltabb lesz, tanácsokat osztogat Arthur-nak, Morgana-t már át is fordították gonosz karakterré, Arthur-nak is egyre többször kell helyt állnia az uralkodói szerepkörben, a Gwen-Arthur kapcsolatot is meg kell alapoznia az íróknak.
Szép lassan haladnak az írók a legendából ismert történet felé.
3x03 - úgy tűnik, ez egy könnyebb hangvételű, vicces epizód lesz, szegény Arthur pórul jár :)