Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merlin sorozat - Mini fórum - 3. évad

Itt lehet kitárgyalni a sorozatban történteket az első résztől az utoljára vetített epizódig bezárólag, szóval csak óvatosan, ha még nem láttad az összes részt, mert belefuthatsz spoiler-ekbe.

( Név - a neved, cím - a téma, amivel kapcsolatban írsz; nem kell megadni az e-mail címedet)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

promo képek

Camriana, 2010.09.18 17:32

Jó ez az új videó, az Arthur/Gwen jelenet a következő epizódból. :) De a képek a 3. részből..Jézusom!!! Mi lesz itt??? :))

3x01 értékelés 2. rész by Camriana :)

Camriana, 2010.09.18 17:19

Negatívumok tekintetében egyetértek azokkal amiket írtál, én még azt is hozzátenném, hogy Gwent hiányoltam az epizódból, lehetett volna legalább egy komoly jelenete, mert így nagyon statisztaszerepnek tűnt a jelenléte. De ha pótolják ezt a következő részben akkor nem szóltam egy szót sem. :) A másik amit furcsálltam az a mandragórás megoldás. Nem is az volt a bajom hogy csak Merlin hallotta meg a csöpögést hanem már egyáltalán az az elgondolás hogy egy csokimasszába mártott fehérrépát (:D) kell az ágya alá kötni ahhoz, hogy elérjék a kívánt hatást. :) Ennél egyszerűbb, kevésbé feltűnő módzser nem jutott volna eszükbe? Röhejes volt, hogy Morgananak egy ilyennel a hóna alatt kellett közlekednie, amitől ráadásul csupa mocsok lett a ruhája a keze meg mindene. Ez elég képtelen módszernek tűnt nekem.
Cendred felbukkanását nem is tudom, hogy pozitív vagy negatív élményként írjam-e le. Ezt a karaktert én idősebbnek festettem volna le. Valahogy nekem nem tűnt egy olyan rettenthetetlen, hatalmas uralkodónak aki seregeket visz csatába és uralma alatt tart egy egész királyságot. Én ha meglátom ezt az embert, és nem tudom ki az, nem ezeket a dolgokat feltételezném róla.. De nem akarom elhamarkodni sem az ítélkezést, megvárom a következő részt, hogy mit tud mutatni majd ez a karakter. Egyelőre szerintem nem egy súlycsoport Utherrel, de ha Arthurnak méltó ellenfele lesz akkor viszavonom a vele szemben támasztott előítéleteimet. :) A színész férfias sármját, mint nő, én sem tudom megkérdőjelezni. :)
A zene valóban lenyűgöző volt, mint mindig, nekem az a motívum tetszet ami a végefelé volt, abban a jelentben amikor Merlin elmond egy varázsigét és a skorpiók elkezdenek emiatt meghátrálni. Ott egy nagyon intenzív, igazi epikus zenerészlet megy, ami még drámaibbá teszi a jelenetet.

Zárszóként én is kiemelném, hogy fantasztikus évadkezdetet láthattunk,és ezt valószínűleg még fantasztikusabb második rész fogja követni. Igazat adok a sorozat készítőinek amikor azt nyilatkozták, hogy nagyon odafigyelnek arra amit csinálnak. Ez vitathatatlan. Tisztábban vannak vele, hogy kell minőségi sorozatot csinálni, hogy mit akarnak kihozni ebből a sorozatból, mit akarnak mondani vele. Remélem, hogy a későbbiekben sem lesz akadálya annak, hogy véghezvigyék a terveiket, mert remek úton haladnak afelé hogy egy örökre emlékezetes sorozathoz adják a nevüket.

3x01 értékelés 1. rész by Camriana :)

Camriana, 2010.09.18 17:19

Tök jó értékelést írtál, nagyon tetszik, szinte mindenben egyetértek veled, kb. én is ugyanazeket foglaltam volna bele.. :) Nem is tudok már olyat írni amit te nem írtál le.. :) Na jó, azért hozzászólok egy picit hosszabban, hogy mit gondolok, mi az ami nekem nagyon tetszett.. Ugye általában a két főszereplő Merlin és Arthur viszik a prímet egy-egy epizódban, de ez a rész úgy érzem, fej-fej mellett Utherről és Morganaról szólt, de talán igazságtalan lenne Merlint is kihagyni ebből a hármasból.
Morgana szempontjából jó húzás volt egy évet előreugrani az időben, mert így megmagyarázható a karakter teljes átalakulása. Uther iránti gyűlöletét amúgy is remekül erősítették részről részre a sorozat eddigi 2 évadjában, és ha erre még rájön az hogy 1 évig olyan közegben élt, ami csak tovább táplálhata benne a gyűlöletet, már nem is tűnik olyan elképzelhetetlennek hogy a karakter mostmár gyilkolni is képes..
Anthony Head fantasztikus volt, te is leírtad az első bekezdésben, hogy miért, nem ismétlem.. Le a kalappal a színész előtt.
Merlin, azaz Colin Morgan ismét csak bámulatba ejtett. Nem csak azért mert a karakternek jobban szurkolok mint valaha, hanem mert a színész játéka fiatal kora ellenére egyre érettebb és kiforrottabb. Az arcjátéka pedig, hogy a Raffaello reklámot idézzem, többet mond minden szónál. :) Szerintem is az az egyik legjobb jelenete a részben amikor Morganát hallgatja a szoba ajtajából, de az aggodalma amikor Gaius-t kérdezi hogy Uther vajon mit tenne vele ha megtudná az igazat, szintén nagyon megható volt. A tehetetlensége Morgaussal szemben pedig tényleg a sebezhetőségét mutatja, azt hogy komoly veszéllyel jár az a sors amit ő be akar teljesíteni és felhívja a figyelmet arra, hogy ugyan rendelkezik mágiával ez a fiú, de neki is csak egy élete van, és ezt teszi kockára minden egyes alkalommal Arthurért és a királyságért.

3x01 értékelés /2

Judy, 2010.09.17 21:49

Talán csak három negatívum van, ami nem tetszett az epizódban:
Az egyik, hogy Morgana csak úgy szabadon sétál ki-be a kastélyból az erdőbe, sőt, néha meg lóháton megy és nem veszi észre senki, minden kihalt. Na jó, legalább egyszer lebukott, de csak egyszer.
A második - ami a kritikában is volt - hogy csak Merlin hallja a csepegést az ágy alatt.
A harmadik furcsaság, hogy miért élnek óriás skorpiók az erdőben - ez már túl meseszerű, sőt logikátlan. Ezt már akkor sem tudtam hova tenni, mikor Morgana-t megtámadták az előző évadban. Vagy úgymond ezek a serkent-ek védik az ellenállók táborhelyét az erdőben és varázslattal létrehozott teremtmények? Lehet, de nekem akkor is furcsa.
A történet felépítése nagyon jó volt, remekül fokozták az izgalmat az epizód vége felé haladva, a Morgaouse-Merlin vallatós jelenet nagyon jól sikerült - Morgause sejti, hogy többről van itt szó, mint amit Merlin elmond - a sárkány megjelenése pedig abszolút feltette az i-re a pontot, felemelő jelenet volt.
3. Zene: A legjobban nekem az a zenei részlet tetszett, amikor Merlin követi Morgana-t és elbújik egy ház sarka mögött - de végig szép aláfestő zenék voltak, nagyban hozzájárultak az epizód hangulatához.


Összességében tényleg szenzációs rész volt, nekem sokkal jobban tetszett, mint a tavalyi évadnyitó, amikor a szokásos módon le kellett győzni egy ellent és senki sem tudott az egészről, csak Merlin és Gaius. Hol vagyunk már azokhoz a csip-csup ügyekhez képest, amit az 1x01 vagy 1x02-ben láttunk - itt már nagyban megy a játék. Ez a komolyabb hangvétel nagyon jót tesz a sorozatnak. Úgy néz ki, remek lesz ez az évad. Kíváncsi leszek, meddig mernek elmenni a történetben, mennyit és mit mernek majd változtatni és mit tartogatnak majd a fináléra.
Bocsánat, hogy túl hosszúra sikerült!

3x01 értékelés /1

Judy, 2010.09.17 21:49

Valóban regényt lehetne írni róla, ahogy írtad, Camriana :)
1. Színészi játék és rendezés: Nagyon nagyot alakítottak kivétel nélkül.
Uther az első perctől kezdve teljes átéléssel játszotta a szerepét - a komoly uralkodót, az aggódást, a határtalan örömet, az őrületet, amikor a múltja szellemei kísértik - mind remekül kifejezte.
Gaius a tőle megszokott természetességgel hozta a bölcs mentor szerepét.
Morgana-nak nagyon jól áll ez a gonosz szerepkör, sokkal jobban kedvelem ezt a kétarcú, gonosz, gyilkolni is képes karaktert, mint az előző évadok nyafka úrnőjét. Kíváncsi leszek, milyen varázserővel rendelkezik Morgana, mit tanult azalatt az 1 év alatt, amíg távol volt.
Arthur-Merlin páros a megszokott módon remekül működött, az élcelődések kiválóak (kivéve a vödröset, nekem az már túlzás volt, ennyire nem kell fajankót csinálni Merlin-ből és nem tudom, hogy tudná valaki ezt eltűrni nap mint nap). Arthur-nak emellett az apja ágyánál nyújtott alakítása volt emlékezetes.
Merlin-nek is számtalan remek jelenete volt - az egyik legjobb, amikor Morgana elmondja Arthurnak szabadulása történetét, ő pedig a szoba ajtajában áll és vár a sorsára, várja a fejleményeket, valamint az epizód végén az elfogásától a megsebesülésig a teljes jelenet - hihetetlen, hogy ahol ugye nincs semmi az erdőben, oda tudja képzelni a legrettenetesebb szörnyetegeket és az arca minden pillanatban reagál, mesél a történésekről.
Nagyon tetszett, hogy Merlin karaktere még nem rendelkezik abszolút hatalommal, nem élet-halál ura mindenek felett, sőt nagyon is sérülékeny - nem tud mit kezdeni Morgause varázslatával, mely gúzsba köti, hiába próbálkozik és nem bír a túlerőben lévő szörnyetegsereggel sem - és ez így van jól, hogy van még hova fejlődnie.
A rendezést tekintve kiemelném, amit nagyon szeretek a sorozatban, az az, hogy a szereplők arcáról a fontos jeleneteknél közeli képeket kapunk, így abszolút élvezhetjük a színészek játékát.
2. Ha egybenéznénk a második felével, akkor szerintem ez egy mozifilm hatású sztori. Nagyon erős kezdés volt, remélem azért a köztes részek is jók lesznek. Tetszik ez a gonosz hármas - Cenred-Morgause-Morgana szövetség: ütős ellenfél lesznek így együtt Camelot ellen. Utánaolvastam, ki ez a Cenred fickó; ő az a király, aki az 1x11-ben nem védte meg Eldor faluját a haramiák ellen, ezért Merlin és Arthur sietett édesanyja segítségére. Mindenesetre szemrevaló férfinépet sikerült találni a szerepre ;)

videók

Camriana, 2010.09.17 21:47

Én is pont most nézem ezt a quest-es videót, nagyon aranyosak együtt, tényleg látszik rajtuk, hogy abszolút egy hullámhosszon vannak, amikor nyilatkoznak itt-ott akkor is sokszor összenéznek, mosolyognak, viccelődnek. Szerintem ez is hozzájárul ahhoz, hogy ennyire jó párost alkotnak a képernyőn. Én sokszor nézek ilyen forgatási videókat youtube-on és azokból is látszik, hogy remek hangulatban telik náluk a forgatás. Kicsit olyan lehet a viszonyuk amúgy mint a sorozatban, simán el tudom képzelni, hogy Bradley is folyton zrikálja Colint, meg ugratja, ahogy elhangzott tőle ebben a videóban is.:) De tényleg nagyon szerethetik egymást.
A preview a második részből nagggyon jóó!!!

videók

Judy, 2010.09.17 21:11

Köszi, tényleg abban volt, pedig azt láttam is, csak elfelejtettem. Én is úgy értelmezem, hogy
SPOILER a középkori hagyományokhoz hűen az apja ki akarja házasítani, hozzá akarja adni egy Georgia nevű hercegnőhöz SPOILER vége
Ngyon jó ez az új quest-es videó, az életben is igazi barátság alakulhatott ki közöttük; amikor megkérdezik, hogy kivel a legjobb forgatni; meg amikor a kérdések vannak, hogy ki a jobb kardvívó, ki a viccesebb, ki eszik többet, ki a rendszeretőbb, stb.

videó

Camriana, 2010.09.17 12:41

Abban a videóban van amit 10.-én tettél fel ide a honlapra: Merlin hét - új videók - Bradley James interjú. Ebben beszél arról -legalábbis amennyire angoltudásommal értettem- hogy az egyik részben az lesz, hogy Uther az egyik barátja/haverja lányát akarja hozzáadni Arthurhoz. 1:15-től beszél erről... De hallgasd meg te is hátha nem jól értettem valamit..

Házasság?

Judy, 2010.09.17 08:02

Meg tudnád írni, hol találtad ezt a Bradley-s videót? Én még nem láttam :O

3x02

Judy, 2010.09.17 07:56

Nekem meg Harry Potter, mikor átrepült a tó felett, csak ő nem sárkányháton ;)

:):):)

Camriana, 2010.09.16 22:19

Az előzetesben amikor Merlin ül a Sárkány hátán és széttárja a karját, folyton a Titanic jut eszembe, ahogy DiCaprio áll a hajó orránál: "Ééén vagyok a világ uraaaaaa!!!!!" :D:D:DDDD

3x02

Camriana, 2010.09.16 21:42

Merlin-Arthur jelenet: Nagyon kiváncsi vagyok rá. Szerintem az amikor Merlin elmondja neki hogy ő lesz a legnagyobb király, meg az, hogy Arthur majdnem kifejezi a tiszteletét, valószínűleg egy és ugyanaz a jelenet lesz. Én legalábbis így tudom elképzelni. Nagyon várom már én is. :) Mondjuk az logikus is lenne, hogy Arthurban azért kivált valamilyen érzelmet az, hogy Merlin ilyet mond neki, hisz ezzel Merlin azt fejezi ki, hogy hisz benne.. (Arthur arca az előzetesben ennél a jelenetnél elég beszédes.)

A status quo: Én is arra tippelek, hogy minden marad a régiben, hiszen Merlinek tulajdonképpen meg van kötve a keze. Ha egy rossz szót is szólna Morganara Uther szerintem azon nyomban felköttetné, azt sem hiszem, hogy Arthur olyan nagyon hinne neki, és bizonyítani meg nem tudná anélkül, hogy ne fedje fel a saját kilétét. Morgana meg simán a képébe röhög majd szerintem. De akkor mi lesz velük? Folyton keresztbetesznek majd egymásnak? Csodálom amúgy hogy még nem kezdtek el gyanakodni Merlinre. Jó, Morgause gyanakszik, de ő se tudja hova tenni Merlin viselkedését egyelőre. De miért nem vetül fel bennük a kérdést, hogy Merlin mégis honnan tudhatta, hogy Morganát kell elpusztítani ahhoz hogy a királyság felszabaduljon.

A kis spoileres fejtörők jópofák. :) Merlin szokatlan stoppal érkezik Camelotba. Hát végülis így is lehet mondani.
Arthur-Gwen mozzanat jó lesz, remélem. Bár kicsit félrevezető a mondat: örülni fognak (vagy dühösek lesznek). Köszönjük. Akkor mégis melyik?? :)))
Arthur pedig valószínűleg az apja trónjára fog lecsücsülni. Már várom. Biztos nagy pillanat lesz! Csakúgy mint a Merlin-Morgana összecsapás.
Jó munkát végeznek azok is akik az előzeteseket vágják össze. Értenek hozzá, hogyan kell kiváncsivá tenni a népet. :)
Azt hallottad az interjúban hogy az egyik epizódban ki akarják házasítani Arthurt?? :) Az apja szerez neki valami menyasszonyt. :)) Azt hiszem Bradley nyilatkozta ezt az egyik újabb videón. Érdekesnek tűnik az a rész is.. :))

3x02

Judy, 2010.09.16 20:47

Jelenet: lehet, hogy arra gondoltak, ami az előzetesben van, mikor Merlin azt mondja neki, h ő lesz a leghatalmasabb király? Vagy inkább amire a spoilerben utalnak, mely szerint Arthur majdnem kifejezi a Merlin irányában érzett tiszteletét? Mindenesetre nagyon várós jelenet, meg a rész is nagyon az :)
A második kérdés - ami a status quo-t illeti - arra tippelek, h egyedül Merlin és Gaius tudja majd megint, h Morgana áll a dolgok hátterében és minden marad a régiben, mivel Uther előtt az imádott gyámleányával szemben Merlin-nek nincs se bizonyítéka, se szava. Szerinted?

3x01

Camriana, 2010.09.16 19:36

Judy, valamelyik nap nézelődtem neten és találtam egy oldalt ahol néhány emberke tweetelgetett valamilyen Merlines eseménnyel kapcsolatban és bár ömlesztve voltak az információk azért pár kis spoilert ki lehetett szűrni.. Például valaki azt írta, legalábbis olyasmit, hogy a következő részben lesz a legjobb Merlin-Arthur jelenet amit valaha láttunk.. Erre például nagyon kiváncsi leszek.. Mármint hogy igaz-e..:)
A másik amire nagyon kiváncsi leszek a sorozattal kapcsolatban, hogy hogyan állítják majd vissza a status quo-t (ahogy a junkie-s kritikában is fogalmaztak). Hogy rendezik le vajon Merlin és Morgana kapcsolatát? Mi lesz velük ezután, így hogy mostmár nyíltan egymás ellenségei? Mert gondolom ott maradnak mindketten a kastélyban, de hogy áll majd vissza az eredeti állapot? Nem feledkezhet meg egyik se a másikról, és nem élhetik világukat ugyanúgy tovább.. Te mit tippelsz erre a helyzetre?

3x01

Camriana, 2010.09.15 20:48

Láttam bizony. :) Szuper. Szuper. Szuper. Szuper. Szuper. Imádom ezt a sorozatot!!!! SPOILER!! A színészek lenyűgözőek: Uther, ahogy megkönnyezi Morgana hazatérését, aztán meg amikor kezd elmenni az esze, hihetetlenül nagyot alakított a színész. Morgana, aki a tekintetével ölni tudna, mintha Katie McGrath-ra öntötték volna ezt a szerepet, brillírozott. Az Arthur-Merlin momentumok meg hihetetlenül édesek. A csipkelődés a lovon, a kis "vita" a felmosóronggyal, a Merlin-parodizálás és a bosszú, annyira érződik, hogy ezeket már szeretetből csinálják egymással, még Arthurra sem lehet haragudni.. :)
Nagyon jó rész volt, az előzetes pedig hátborzongatóan izgalmas folytatást ígér.
Én is írok még róla majd bővebben.. Regényt lehetne írni róla..:)

3x01

Judy, 2010.09.15 19:32

Végre sikerült megnéznem, ha egy szóval kellene jellemeznem, egyszerűen fantasztikus volt. A hangulat, a zene, a történetmenet, az epizód felépítése, ahogy haladtunk a rész vége felé, egyre jobban magával ragadja az embert a történet és a színészek alakítása.
Majd még írok róla részletesen is ;) Ugye, nem csak én érzem így? Camriana, már te is megnézted?

3x01

Judy, 2010.09.14 18:44

Örömmel :) Cicmax blogja szerint holnapra kész a felirat :)

3x01

Camriana, 2010.09.12 13:06

Judy, majd ha láttuk a részt beszéljük meg, hogy milyen volt. :)

3. évad

Judy, 2010.09.11 19:36

Én is, klassz lenne élőben nézni a premiert. Kár, h nincs BBC One csatornánk.

3. évad

Camriana, 2010.09.11 18:03

Eljött a nagy nap! Ma 8 óra tájban szívesen ülnék Angliában egy televízió előtt. :)