Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merlin sorozat - Mini fórum - 3. évad

Itt lehet kitárgyalni a sorozatban történteket az első résztől az utoljára vetített epizódig bezárólag, szóval csak óvatosan, ha még nem láttad az összes részt, mert belefuthatsz spoiler-ekbe.

( Név - a neved, cím - a téma, amivel kapcsolatban írsz; nem kell megadni az e-mail címedet)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

sfx interjú

Judy, 2011.01.08 12:38

Ovi, köszi a pontosítást, javítottam a cikkben és a magyarázatért is hála :) Nem könnyű megbirkózni egy ilyen interjúval, de gondoltam, sokan örülnek majd neki, hogy magyarul olvashatják :) És egyetértek, nagyon idétlen volt az utolsó kérdés.
Az a Superman-es célzás tényleg nagyon érdekes...
Gwen kezébe szerintem sem illik a kard, Morgana-hoz annál inkább. És én is drukkolok a Merlinnek és a színészeknek, hogy kapjanak sok díjat!
(2009-ben nyert egy TV Quick Award UK díjat a legjobb új dráma kategóriában és volt még két jelölés más kategóriákban, de ez nem sok, sokkal többet érdemelne).

interjú

Merry, 2011.01.08 12:19

Nekem nagyon tetszett az interjú, és elejtve a Superman-es célzást egészen másfelé kezdenek kalandozni a gondolataim a folytatást illetően. (csak semmi slash:) Mondjuk az utolsó kérdés olyan volt ami szerintem tök nyilvánvaló, mármint hogy szándékosan sincs a sorozatnak semmi ilyen burkolt szála mert a barátságról szól. Ezt a kérdést én inkább Colinnak dobtam volna fel, vagy inkább azt hogy ez őt hogy érinti. Bradley véleményét már tudjuk...
Nem szeretném ha Gwen többet kardozna, szerintem nem illik hozzá mert ő gyengéden szerető típus és a szívéért szeretjük. Egy komolyabb Morgana - Arthur párharcot inkább látnék, hogy úgy püfölik egymást mint gyerekként.
Anthony Head-nek igaza van tényleg díjjakat érdemelnének. Szerintem azért a végére legalább Colinnak meg lesz az Emmy.
Köszi a fordítást!

sfx interjú

ovi, 2011.01.07 23:32

Jó ez az SFX-es interjú, elolvastam angolul is. Két apró pontosítást, ha tehetek:

"Certainly some of the revelations about Uther’s past sexual exploits..." - itt nem történelmi kutatásokról van szó, hanem arra utal a kérdező, hogy az egyik epizódból kiderült olyasmi, hogy Uther a múltban néha a cselédekkel hancúrozott. És egy ilyen momentum egy gyerekműsorban nem férne el a BBC-n, ahol az ilyesmiket szigorúan veszik. Azáltal, hogy a Merlin az esti sávba csúszott, kicsit többet megengedhetnek maguknak.

Az utolsó kérdésben pedig "slash fiction" írókról van szó. Erre nem hiszem, hogy lenne magyar kifejezés, ezek azok, akik az Artúr-Merlin románcról szőnek történeteket.

Én ezt így fordítanám le, hogy kicsit világosabb legyen az olvasóknak:

Végezetül, korábban elmondta, hogy nem akarják adni a lovat a slash fictionök írói alá, de amikor megszülték az utolsó két epizód ötletét - "The Coming Of Arthur" -, biztosan ült némi huncut mosoly az arcukon, vagy nem?

Egyáltalán nem. Ez egy idézet a La Morte D'Arthur krónikából. Nem, nem fogok összekacsintani az említettekkel. Ők mindenhol és mindenben célozgatást látnak. Van, hogy a vetítéseken a közönség hangosan nevet a vélt áthallásokon, hiába mondjuk, hogy a mi fejünkben meg sem fordult semmi olyasmi.

:)

(A kérdező egyébként a cím, a "The Coming of Arthur" kétértelműségére utal, aminek az angolban szexuális értelme is van. Én tuti nem egy ilyen idétlen kérdéssel zártam volna egy jó kis interjút. :P)

3x12 és 3x13

Ovi, 2011.01.02 19:02

Hehe, ezek megint forgattak egy mozifilmet. ;) Az utolsó rész szuper volt. Az ilyen epizódok miatt kihagyhatatlan a sorozat.

És most komolyan várnom kell egy évet...?! Na neeee!
Az egyetlen vigaszom, hogy most már spoiler veszély nélkül megnézhetek minden videót. :)

3x10 és 3x11

Ovi, 2011.01.02 17:15

Jó volt a Queen of Hearts, bár a varázsbatyunál felment a vérnyomásom, hogy megint jönnek az ismétlődő motívumok. Jónak jó, de szerintem annyira nem kiemelkedő epizód, mint a 3x8 volt, úgyhogy nem is néztem újra, mentem tovább.
A Sorcerer's Shadow-nál amint elkezdődött a torna, igazán kezdtem kétségbe esni, hogy ezután már tényleg a két évvel ezelőtti epizódokat akarják újra elkészíteni kicsit szebben, jobban... De aztán megjelent a sztoriban az erkölcsi mondanivaló, amit - a színészeknek hála - sikerült ízlésesen tálalni, és kaptunk egyfajta hitvallást Merlintől, ami az egész epizódnak értelmet adott (a cím is értelmet nyert), így aztán a végére egészen megkedveltem ezt a részt.

Most kezdtem el a dupla finálét. Már kiírták: Directed by Jeremy Webb - széles mosoly az arcomon. Megyek vissza nézni. :)

Samael

Damian, 2011.01.02 17:14

Merlin karaktere nekem egy kicsit túl nyálas.Azaz a történetekben(más filmek),mindig egy erős varázsló itt meg csak egy szerencsétlen parasztgyerek.Szórakoztató a sorozat de lehetne egy kicsit komolyabb is.Remélem a köv évedok már egy kicsit darkosabbak lesznek ahogy a Harry Potterek is átmentek meséből valami dark fantasyba.

3x09

Ovi, 2011.01.02 00:52

Love in the Time of Dragons - Töltelék, de szórakoztatott, mert bár ez az epizód is rímelt kicsit egy korábbira (A Remedy to Cure All Ills), azért volt annyira eredeti, hogy szeressem.
Vasárnap szerintem Merlin-maratont tartok, és megnézem a megmaradt négy részt.

Morgana boszorka

Judy, 2011.01.01 21:57

A többiek nem tudják hogy boszorka, csak annyit tudnak, hogy szövetkezett Morgaouse-zal és Cenred-del. Ahogy írtad, csak Merlin, Gwen, Gaius, és pluszban Lancelot tud róla. Amikor ez kiderül a többiek előtt is, az érdekes lesz majd. Persze, Gwen elmondhatná Arthur-nak, ahogy írtátok.
Percival bemutatása - valóban a levegőben van így a karakter, remélhetőleg a 4. évadban pótolják ezt a hiányosságot és remélem, sokat láthatjuk majd a lovagokat.

értékelések - Ovi és Maximus

Judy, 2011.01.01 21:51

Köszi az értékeléseket, jó volt olvasni és egyet is tudok érteni az általatok írottakkal. A ma készített statisztikában is tükröződik, melyek a legjobb részek. A 3x08 nekem is nagyon tetszett, igazi kaland volt, megértem, Ovi miért nézte meg rögtön másodszor is ;) Maximus ügyes összefoglalót írt az epizódokról és az évadról összességében. Kíváncsi lennék még, hogy Ovinak hogy tetszett az évad második fele, ha már sikerült a végére írni.

3.05 3.12

Merry, 2011.01.01 18:14

Bizonyára így lehet. bár mivel én általában érzelmi oldalról közelítek meg mindent, volt egy olyan gondolatom hogy Merlin annyira meg tud rémülni ilyenkor, hogy elhibázott valamit és ezért a sorsuk nem teljesedhet be hogy az kihat a varázslatra és nem tud kiteljesedni az erő. :)
( Remélem Percival kap legalább egy epizódot a jövőben. Olyan szimpi meg kell ismernem:))
Azt most tudják hőseink - Merlin, Gwen és Gaius kivételével- hogy Morgana boszorka? Szerintem nem, hanem azért találják bűnösnek mert letaszította Uthert a trónról és ehhez Morgause-sel és Cendreddel szövetkezett.

3.05-3.12

Camriana, 2010.12.30 21:11

Merlin csak azért tudta Morganát meggyógyítani mert előtte felruházta őt a Sárkány ezzel a képességgel. Arthur első sebesülésénél MÉG nem volt meg neki ez a képesség, a másodiknál szerintem meg MÁR nem. Én legalábbis ezt szűrtem le. (Illetve a 3.12-ben valamennyit sikerült javítania Arthur állapotán, szóval valószínűleg foszlányokban megmaradt ez a képessége a későbbiekre is.)

3.05 3.12

Merry, 2010.12.30 17:26

Megnéztem figyelmesen és tényleg... sorry!!!
Viszont amit még nem értek: Merlin sose tudja meggyógyítani a varázserejével Arthurt másokat viszont igen. A 3.05-ben Arthurt nem sikerül, de Morganat igen, később pedig- SPOLIER!- a 3.12-ben Arthurt megint nem?

Merry...

Maximus, 2010.12.30 02:47

Szerintem félreértetted a jelenetet....hiszen Morgana úgy érti a mondandóját, hogy az általa vélt Merlin-Gwen románcról nem szól egy szót sem, csupán a jelenet vágása hiteti el a nézővel eleinte, hogy Merlin nagy titkáról van szó....Merlinnek is csak akkor esik le, mikor Morgana azt mondja: Gwen szerencsés... Nézd újra a jelenetet...remekül felépített, de szerintem egyértelmű!

3.02

Merry, 2010.12.29 23:33

Újranéztem pár kedves epizódomat és vmi szöget ütött a fejembe. Az 1x 03 epizódban Morgana rájött mi Merlin és megígérte hogy nem szól róla, viszont a 3x 02-ben mikor a kriptában vitatkoznak, Morgana azt vágja Merlin fejéhez hogy nem tudja milyen a mágia képességével titokban élni, Merlin meg feltételes módban beszél arról hogy ha lenne ilyen képessége
Elfelejtették volna azt a beszélgetést, vagy csak az alkotók feledkeztek meg róla? Persze ha akkor ezt megbeszélik akár Morgana észbe is kaphatott volna, vagy ha figyelembe veszi hogy Merlin is mindig jóra használta az erejét egész más irányt vehetett volna minden. De persze Morgana végzete a gonoszság ahogy a sárkány is mondta.
Szerintem abszolút Uther a felelős Morgana pálfordulásáért. Remélem kedvenc királyunk mostantól főként a sarokban fog ücsörögni összeroskadva, de azt is elképzelhetőnek tartom hogy második Nagy Tisztogatást rendezzen.
Ja és a 3x 08-ban Gwen látta varázsolni Morganat és meg is értekezte Gaiussal a dolgot, miért nem próbálta figyelmeztetni Arthurt?

3.08

Ovi, 2010.12.28 19:35

The Eye Of The Phoenix - Szuper epizód. Megyek, és megnézem másodszor.

Ovi

Ovi, 2010.12.28 01:42

Ja, és Cendred is nagyon jó karakter.

Kicsit már bizarr volt, hogy a két hősünknek folyton csak gonoszabbnál gonoszabb nőkkel kell szembeszállnia. :D

Még egy gondolat: Nagyon tetszett, hogy az első két epizód alapján úgy tűnt, Uther végre elindul a megőrülés útján. Kár, hogy azt ott elvágták, én továbbvittem volna ezt a vonalat.

fél évad kritika :)

Ovi, 2010.12.28 01:25

Én még csak az évad felénél járok (az első 7 rész volt meg), úgyhogy Maximus hozzászólását is csak addig olvastam el. :) De hasonlókat gondolok én is.
Az első két rész kiváló (lehet, hogy hagyomány lesz, hogy az évadnyitót az előző évad záróepizódjának rendezője rendezi? ;)), a Goblin is tetszett (jókat nevettem), Gwaine is (nagyon jó karakter). De itt már kezdtem megijedni, hogy a sorozat átmegy önmaga ismétlésébe.
Sok az újrahasznosított motívum. A Gwaine-epizód kicsit (nem is kicsit) az első évados Lancelot-sztorira emlékeztet, ahogy a Changeling a második évadból a Lady Vivienes részre. Csak az sokkal viccesebb volt, a Changeling viszont hosszú ideje az első olyan epizód, amit teljesen kihagyhatónak érzek, semmi eredetit nem találtam benne. Ellenben nekem tetszett előtte a Chrystal Cave, mert újra a történet fősodrában jártunk. Általában is azok a részek jönnek be, amik a "mitológiát" építik, amik közelebb visznek az ismert sztorihoz. Örültem, hogy Morgana "mégiscsak" Uther lánya.
A Castle of Fyriennél megint megijedtem, hogy ezt az epizódot Lancelot és Guinevere címmel már láttuk egyszer a második évadban (ráadásul még a rendező is ugyanaz), de kicsit csavartak rajta, úgyhogy végül is érdekes volt.

Most itt tartok, és remélem, hogy az évad második felében kevesebb "dézsávű" érzésem lesz. Nem rossz az, csak módjával.
Viszont a látvány nagyszerű, a helyszínek szépek és változatosak, és az epizódszereplők is jól ki lettek választva. Szóval jól szórakozom, de míg a második évadban minden epizód kedvenc volt ilyen vagy olyan okból, ezt most nem mondhatom el, és úgy vagyok vele, hogy talán nem is baj, ha a negyedik évad csak 10 epizódból áll majd, ha így kicsit feszesebb, lényegretörőbb lesz a széria.

3. évad kritika

Maximus, 2010.12.23 21:13

Tudom, késtem vele sokat, de elég elfoglalt voltam, úgyhogy előre is sorry!
Továbbra is nagyon szeretem a sorozatot, ezért is járok mindig utána..
Ezt az évadot is nagyon vártam, de voltak félelmeim.
Néhány rész után kimondottan dühös lettem, de leginkább a mostani Bradley James interjúval értettem meg, hogy nekik bőven elég néhány komoly részt beiktatni, hiszen a sorozat elsősorban a szórakoztatásra épül, ez pedig előrevetíti, hogy talán csak a sorozat végén derül fény Merlin titkára.
Sajnálom, hogy a történet előrevitelét 2 részre korlátozták...sok volt a "töltelék" epizód..
Az első két rész viszont szenzációs volt. Külön öröm, hogy végre olyan a látvány amilyennek lennie kell..
A 3. rész sem törte meg nagyon ezt a színvonalat, mert nagyon vicces volt, bár az alhasi poénoknál megrémültem, mire számíthatunk még az évadban.. Szerintem ez a sorozat már bizonyította, hogy sokkal színvonalasabb eszközökkel is tud nevettetni..
A 4. részben megismerhettük Gwainet aki el is vitte a hátán a részt... Egyértelmű telitalálat maga a figura és az őt alakító színész is...nagyon jót tett az érkezése!!
Az 5. rész volt szerintem az első töltelék rész amivel csak késleltették a Morgana-Merlin konfliktust, nehogy elfelejtsék a nézők. Maga az ötlet, hogy ellenség van a palotán belül, zseniális, de többet is ki lehetett volna hozni belőle..
A 6.rész jó lett volna, ha valami eredetibbet találnak ki 2 rész egybeírásánál..így maximum szórakoztató töltelék volt..
A 7.rész megint jó volt, de mint többen írtátok néha tényleg kevés a játékidő, ami újból bizonyságot nyert a 8. részben ami az évadzáró ill. nyitó résztől eltekintve talán a legjobb rész lett!!
a 9.rész megint csak töltötte az időt azzal a különbséggel, hogy végre Gaius köré is írtak egy eőizódot!!
A 10. rész egész jó volt, végre egy olyan szituáció ami tényleg komoly konfliktust hordoz magában!! Élveztem!
Szépen előkészítette a terepet az évad végének, amit megtört a 11.rész...talán előbb is ellőhették volna ezt az epizódot, mert túl sok újdonságot ez sem tartalmazott, hacsaknem azt, hogy Merlin egyre inkább fel meri vállalni varázstudományát!
Az évadzáró két epizód izgalomban, játékban ugyan elmaradt az előző két évad végétől, de mégis nagyon jó lett!!! Bradley fantasztikus volt benne!
Bár a kritika aránya fölényben van írásomban, az évadot látva, mégis azt mondom, hogy összességében nagyon élveztem az egészet. A színészek nagyszerűek, különösen Colin Morgan! Nagyon várom a 4. évadot, mert van egy olyan érzésem, hogy a java csak most jön!! Ja és remélem ez az évad is mihamarabb eljut hozzánk!
Hajrá Merlin!!!!

Gwen

Merry, 2010.12.21 19:31

Részemről nagyon izgalmasnak találnám ha ábrázolnák a Lancelot - Gwen vonal legenda szerinti változatát. Néha még most is úgy érzem Gwen ingadozik. Viszont mivel a sorozat a korai évekre Merlin nagy varázslóvá válására koncentrál nem hiszem hogy benne lesz. Igazság szerint annyira kedvelem ezt a sorozatot hogy végig nézném szóval Arthur haláláig és Camelot összeomlásáig.

Nem tudom utálni Morgana karakterét még a gonoszt is imádom.
Remélem véletlenül sem hegyezik ki arra a történetet hogy Lanc-nak Arthur tetszik nem Gwen. Még szerencse hogy az eddigi epizódokban erre nem voltak tünetek efelől nyugodtan alszom.

konferencia

Judy, 2010.12.18 15:19

Köszi a linket, kitettem :) Igen, így sokkal könnyebb ;)