Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merlin sorozat - Mini fórum - 3. évad

Itt lehet kitárgyalni a sorozatban történteket az első résztől az utoljára vetített epizódig bezárólag, szóval csak óvatosan, ha még nem láttad az összes részt, mert belefuthatsz spoiler-ekbe.

( Név - a neved, cím - a téma, amivel kapcsolatban írsz; nem kell megadni az e-mail címedet)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

kerekasztal

Lera, 2010.12.08 17:52

De jó, ez nagyon jól meg van csinálva:) Köszi, hogy leírtad őket! Ezek egyébként óangol nyelven vannak bele vésve az asztalba?

Egy kérdés; az idelity nem inkább fidelity? Mert az jelent hűséget, ha jól tudom.

kerekasztal

Camriana, 2010.12.08 13:24

És te Judy, mit vársz a 4. évadtól?:) Neked mi tetszene/mi nem tetszene/mit szeretnél, hogy megtörténjen stb?

Ja, míg el nem felejtem, kiváncsi voltál, hogy milyen szavak vannak az asztal egyes körcikkeiben. Itt a válasz:

"According to Merlin production designer Paul Cripps, the legends engraved on the Round Table have the following meaning:

bargu = main king (Arthur)
maegen = bodily strength (Percival)
raesbora = leader in thought (Gaius)
scamu = modesty (Lancelot)
sósfoestnes = fidelity (Elyan)
aeoeling = chief prince (Si Leon)
ellerweorc = heroic deed (Gawain)
éadlufu = love (Gwen)
drylic = magic (Merlin)

However, only Arthur, Gwen, Merlin and Sir Leon took their corresponding places at the table (Gwaine takes Lancelot's, Elyan takes Percival's, Lancelot takes Gaius', Percival takes Gwaine's and Gaius takes Elyan's)."

Amit várok a 4. évadtól..

Camriana, 2010.12.08 13:14

A körkérdésre válaszolva, nos, én azt mindenképpen időszerűnek tartanám a 4. évadban, hogy Arthur megtudja Merlin titkát. Vagy az elején vagy a végén, tökmindegy, de szerintem nem kéne ezt az utolsó évadra halasztani.. Már egyszer írtam, hogy nekem Bradley ötlete tetszik a legjobban, mégpedig, hogy Arthur megtudja a titkot, még mielött Merlin megtudná, hogy tudja.. Szerintem fantasztikus pillanatokat lehetne ebből kihozni..
A lovagokat így együtt mindenképpen sokszor szeretném majd látni, Gawain felőlem akár mindegyik részben szerepelhetne..:) Kiváncsi vagyok, most, hogy Lancelot Camelot lovagja lett, előlép-e állandó szereplővé, illetve, hogy lesz-e folytatása a szerelmi háromszögnek.. Ha belegondolunk, Gwen eddig könnyen volt hűséges Arthurhoz Lancelot távollétében, na de mi lesz majd most? Ha a legendát akarják követni, akkor Gwennek bizony őrlődnie kell a két srác között..
Én személy szerint Morganat nem szerepeltetném ezentúl minden részben, ebben az évadban úgyis nagyon sok volt az "Uther/Arthur életére török hogy megszerezzem a trónt" című ármánykodásaiból. Maradhatna főellenség, de valahogy más kontextusban.. Az mindenképpen pozitívum, hogy a kilétére fény derült, így ezentúl nyíltan szembeszállhat Arthurékkal..
Arthurból nem tudom mikor lesz király, de várom már a pillanatot amikor ő és az Excalibur végre egymásra talál..
Egy biztos, nagyon kiváncsi leszek a 4. évad irányvonalára, hogy mennyit komolyodik még a történet, talán a lovagok is nagyobb szerepet kapnak, de biztos lesznek továbbra is 1 gonosz/rész típusú epizódok. Uther szerintem már nem sok vizet zavar majd, így szépen lassan a mágia is talán visszacsordogál Camelotba, valószínűleg Merlin és a Sárkány legfőbb támogatásával.. És persze jó lenne még nagyon sok olyan szuper epizódot látni, mint amilyenek ebben az évadban például az évadnyitó, ill. évadzáró duplarészek voltak vagy a Castle of Fyrien, a Crystal Cave és a Queen of Hearts. És remélem egyszer megvalósul majd egy olyan rész is amire az első évad óta várok, vagyis hogy egyszer ne Merlinnek kelljen kihúznia Arthurt vagy valakit a kutyaszorítóból, hanem ő kerüljön bajba és őt kelljen egy mentőakcióval kiszabadítania Arthurnak.. Egy ilyen koncepciójú részt nagyon szeretnék látni..:)

3. évad

Camriana, 2010.12.08 13:13

Köszönöm a dícséretet Judy, örülök, hogy tetszett az írásom.:) Azóta megnéztem harmadszor is a részt és én is vigyorogtam egyfolytában azoknál a momentumoknál, amiket említettél..tényleg annyira szívmelengető pillanatok voltak ezek.. Én majd anyukámmal is meg fogom nézni mégegyszer az ünnepek tájékán az egész 3.évadot, mert ő még csak az első kettőt látta.
Ami Merlin és Arthur kapcsolatát illeti, hát valóban jó lenne, ha a következő évad nem úgy kezdődne, hogy megint edényeket hajigál a fejéhez vagy lusta idiótának nevezi.. Tényleg maradhatna ilyen baráti a viszonyuk, és nem csak mindig vészhelyzetben, azért elég sok mindenen keresztül mentek már együtt..
Hogy mi lett a kehellyel az egy jó kérdés. Én nem hinném, hogy Morgana-hoz került, túl nagy fegyver lenne ez a kezében, és nem valószínű, hogy egy újabb halhatatlan sereggel állnának elő az írók.. Szerintem valahogy megoldják, hogy olyan helyre kerüljön ahol nem háborgathatja senki. Talán vissza a druidákhoz..
A korábban olvasott spoilereken tűnődöm most. Akkor a végleges távozó az Morgause lenne? Vagy ki más? Hisz kétlem, hogy akár Uther, akár Gaius, akár Morgana eltűnne most egyik pillanatról a másikra és nem szerepelne a következő évadban..

3x13

Midrin, 2010.12.07 22:58

Azért Arthur nagyot nézett, mikor Merlin bejelentette, hogy megy Lancelottal vészharangot kiiktatni...

letöltés

Adam, 2010.12.07 21:46

Üdv!
Kérlek segítsetek hol tudom letölteni az évadzáró részt.
A sorozatok ingyen letöltése azt írja,hogy a fájl korrupt és nem birom megnézni. Pls help.

4. évad

Judy, 2010.12.07 21:37

Körkérdés: mit vártok a 4. évadtól? Mit szeretnétek látni megtörténni? Kedvenc karakter / visszatérő karakter, aki jó lenne, ha szerepelne a 4. évadban?
Jó lenne, ha már az évadnyitóban kiderülne Arthur előtt Merlin titka vagy inkább szépen fokozatosan gyanakodni kezdene és végül rájönne? Vagy lehet, hogy már tudja is Merlin titkát?

3x13 - és a kehely

Judy, 2010.12.07 21:33

Camriana, ez aztán a fantasztikus értékelés, hűha...
Kíváncsi voltam, hogy vajon neked is annyira tetszett-e a finálé, mint nekem és ez a szuper írásodból egyértelműen kiderült :)
Nagyon hangulatos epizód volt, ma újranéztem társaságban felirattal és az összes szomorú, megható, érzelmes, stb. pillanat - valóban, ahogy olyan jól leírtad, ezek a momentumok teszik ilyen remekké ezt a sorit.
Amikor Colin vigyorgott, a kerekasztalos jelenetnél vagy amikor lovaggá ütötték őket, mindenki vigyorgott körülöttem - örömteli volt a pillanat. És amikor Arthur a kerekasztalnál szónokolt, úgy várta az ember, hogy mindenki sosrban megszólaljon ;) Amikor Gaius átölelte Merlint - szívmelengető pillanat volt ;)
És amikor a lépcsőn beszélgetnek - Arthur és Merlin - akkor is vigyorogtunk mind ;)
Remélem, a 4. évadban nem fejlődik vissza a viszony közöttük, jó lenne, ha Merlin már nem inas lenne, hanem megbecsültebb tagja lenne az udvarnak a történtek után.
Nagyon jó, hogy ilyen erős színészgárdája van a sorozatnak, remek csapat.
A Merlin-Sárkány közötti kapcsolatról amit írtál, abban is egyetértek, valóban változtak a dolgok, nekem az tűnt fel, amikor a Sárkány leszállt, fejet hajtott Merlin előtt.
Végül egy észrevétel:
A kinti fórumokon felvetődött egy kérdés: mi lett a kehellyel? Erre valóban nem kaptunk választ. Írták, hogy akár Morgana is elvihette és ezzel feléleszti Morgause-t, akiről nem tudjuk, hogy meghalt-e - lehetséges, de az biztos, a kelyhet az Exxcalibur sem tudta megsérteni, így lehet, hogy a romok alatt hever.

4-5.évad

Krigin, 2010.12.07 03:01

A Merlin készítői már az 5. évadról tárgyalnak a BBC-vel. A 4. évad 10 résszel 2012-ben jön. (A kevesebb pénz az oka a részek számának csökkentésének.)

4.szezon

Krigin, 2010.12.07 02:59

rowena: 2012-be jön csak a 4.évad, a Doctor Who sugárzásának átszervezése miatt, és a 4.évad csak 10 részes lesz. :(
http://www.sorozatjunkie.hu/2010/10/25/merlin-johet-a-4-evad/

az értékeléshez

Camriana, 2010.12.06 22:04

Akinek volt türelme végigolvasni azoktól elnézést kérek a sokszor elég hülye megfogalmazásért.. Az alany-állítmány egyeztetés meg a múltidő-jelenidő helyes használata így 10 óra elmúltával már nem az erősségem..:)

3x13 értékelés 3. rész

Camriana, 2010.12.06 21:55

- Kerekasztal: fentebb elmondtam már mindent a jelenetről, szuper volt, fenomenális, fantasztikus..
- Arthur lovaggá üti a srácokat: nagyon kifejezőek voltak az arcok, a srácokon egytől egyik látszódott hogy átérzik és megértik, hogy milyen címet kapnak, még az állandóan bohóckodó Gawain is átszellemült tekintettel meredt maga elé..
- Gwen-Arthur csók: nagyon szép jelenet, remekül kifejezi, hogy Arthur pontosan azt kapja Gwentől amire szüksége van: feltétel nélküli szerelmet, odaadást, tiszteletet, megbecsülést és bíztatást.. A részben amikor ki akarják házasítani Arthurt azt mondja az apjának, hogy csak a szerett nő támogatásával lehet jó király, és Gwen pontosan ezt jelenti neki.. Nagyon tetszett Gwen hozzáállása Lancelot felé. Két egymásra pillantás, egy "örülök hogy itt vagy" mosoly és ennyi. Se több, se kevesebb és ez szerintem így volt helyes. Kiváncsi vagyok, hogy ezt a szerelmi háromszöget hogy fogják a későbbiekben alakítani, mindenesetre, most, ebben a helyzetben, ennyi volt a helyénvaló és örülök, hogy ezt Gwen is így látta.
- Lancelot-Merlin párbeszéd: jó volt látni, hogy Merlin valakivel meg tudta osztani a gondolatait, és nagyon aranyos volt ahogy Lancelot kijelentette, hogy "te vagy a legbátrabb közülünk". Nagyon jól működik együtt az ő párosuk is, akárcsak a Gawain-Merlin duó..
- Arthur-Merlin a lépcsőn: öröm volt látni, hogy teljesen egyenrangú félként, barátokként beszélgetnek, Merlin "Miért? Ez a te csizmád?" beszólása óriási volt, látszik, hogy egyre jobban élvezi a megbecsült szerepkört és remekül ki is használja, mégha ezért Arthur, látszólag, haragszik is.. Itt is érezhető Merlin előrelépése, ahogy alárendelt szerepből szépen lassan kúszik fel egyre magasabbra.. Egy idő után már Arthur se fog bírni vele, csakúgy mint a Sárkány..:)
- Gwen és a lovagok megjelenése a téren - Mit is mondjak? 100% KATARZIS (ja és Gawain milyen csini volt ebben a lovagi cuccban :))
- Gaius-Merlin : az egész részben nagyon megható volt látni a kettejük kapcsolatát, ahogy ragaszkodnak egymáshoz, és mindent megtennének a másikért.. Egy biztos, a sorozat egyik legszomorúbb pillanata lesz ha ők ketten majd esetleg elválni kényszerülnek..
- A kard a kőben: Szuper lezárás, méltó a fináléhoz és méltó a sorozat hangulatához..
Egyszóval ezt így kell csinálni kérem szépen.. a világ legjobb sorozata ilyen évadfinálét érdemel.. Nálam ez abszolút 10/10.
Bárcsak itt lenne már a folytatás..

3x13 értékelés 2. rész

Camriana, 2010.12.06 21:54

Az az igazság, hogy ez a rész tele volt olyan jelenetekkel amilyenekért én a legjobban szeretem ezt a sorozatot.. nem az akciójelenetek miatt, nem a kaland miatt, nem a varázslatok miatt, hanem amikor olyan pillanatokat mutat be ami emberileg közelebb hozza a szereplőket, nem csak egymáshoz, de a nézőkhöz is, amikor megnyilvánulnak a karakterek és elgondolkodtatnak, amikor érzelmeket fejeznek ki egy egy párbeszéddel vagy csak a tekintetükkel, vagy amikor átérzi az ember Merlin örömét amikor Freyára néz, Uther csalódottságát amikor Morganaval beszél vagy Arthur elszántságát amikor a Kerekasztalnál beszél.. Ezek a pillanatok teszik ezt a sorozatot naggyá és különlegessé számomra..
Ebből kifolyólag a kedvenc jeleneteim az epizódban:
- Merlin lelket önt Arthurba: klasszikus, a poén is a hússal meg Merlin lelkesítő beszéde is
- Freya megjelenik Merlinnek: gyönyörű jelenet, Colin Morgan arcjátéka ismét bámulatba ejtő, tetszett a megoldás ahogy a kifolyt vízben jelenik meg neki Freya, és piros pontot adnék a készítőknek azért hogy ugyanaz a csodaszép zene ment a beszélgetésük alatt ami akkor, amikor elbúcsúztak egymástól a tónál a Lady of the Lake-ben..
- Arthur-Merlin párbeszéd: szintén klasszikus, Arthur elismeri, hogy Merlin bölcs, de ki nem hagyná megemlíteni, hogy amúgy az esetek legtöbbjében idegesítő és baromságokat beszél. Tipikus Arthur. :)
- Uther-Morgana beszélgetés: remek volt, ahogy vártam, Morgana a képébe mondja hogy mennyit szenvedett miatta és mennyi szenvedést okozott a gyűlölete.. -"Ezek az emberek ártatlanok! -"Igen, azok is ártatlanok voltak akiket megölettél.." Ott a pont. Anthony Head nem sokat szerepelt, de a megtört, csalódott, reményt vesztett királyt, a bukott királyt remekül megformálta.
- Merlin és a Sárkány: tetszik, hogy Merlin mennyire "beidomította" már a Sárkányt, felcserélődtek a szerepek az ő kapcsolatukban, ha lehet így fogalmazni akkor Merlin hordja mostmár a nadrágot.. :) Amikor még lejárt hozzá a barlangba akkor Merlin volt mindig alárendelt szerepben, akit lehetett manipulálni, mostanra viszont már teljesen a Sárkány fölé nőtt tekintélyben, a kettejük kapcsolatában lehet nagyon érezni, hogy Merlin egyre komolyabb, érettebb, tiszteletet parancsolóbb lett..
- Merlin a tónál - hihetetlen pillanat, arcjátéka megint csak mindent vitt..
- Lancelot megjelenése: kellően hatásos volt, megvolt az az érzésem, hogy na megjött a hiányzó láncszem ami teljessé teszi a csapatot..

...

3x13 értékelés 1. rész

Camriana, 2010.12.06 21:53

Nos, ez a finálé engem nagyon sokmindenért kárpótolt, tele volt olyan pillanatokkal amikre egész évad során vártam.. pontosan ilyen hangulatú befejezésre számítottam, tulajdonképpen semmiben sem ért csalódás. A 40 perc valóban kevés volt, szívesen elnéztem volna még ezt a részt legalább kétszer ennyi ideig, de hát azért volt az első rész olyan felvezető jellegű, hogy ebben már tényleg csak a legfontosabb dolgok kerüljenek terítékre.. Szóval ez így volt jó. Én azért adnék erre a részre 10-est mert minden a helyén volt, végre egyszer nem volt hiányérzetem, mint ahogy sok korábbi epizódnál, belefért minden aminek bele kellett férnie.. Másik oka a 10-es pontszámnak pedig az, amit már Judy is írt, mégpedig hogy a mondakörből ismert legendás momentumokat megjelenítették, és a mód ahogyan megjelenítették.. A kerekasztal körüli rész az évad vagy talán az egész sorozat egyik legfelemelőbb pillanata volt számomra, ahol elhangzott a hősök korának minden tanulsága, hűségről, igazságról, szabadságról, reményről.. Nagyon tetszett, hogy kihangsúlyozták ezeket az elveket, és az a megoldás, hogy az asztal körül mind mondanak pár szót Arthurnak, különösen tetszett.. Arthur beszéde, viselkedése pedig igazolta, hogy ez a karakter is egyre érettebb, elszántabb és kiérdemli azt a tiszteletet amit kap. Felnéznek rá, vakon követik, az életüket adnák érte.. Ilyen egy igaz király.
Másik ami tetszett most és már korábban is, hogy az Excaliburt mennyire méltó módon kezeli a történet, tényleg annak a misztikus kardnak mutatják be amilyen valójában volt, az erejét és a hatalmát kellően tiszteletben tartva.. Így volt ez az 1x09-ben és így volt ez most is.. Alig várom már a pillanatot amikor Arthur kihúzza a kőből, és végre "jogos tulajdonosához" kerül..
Gawain…kész, csillagos 5-ös ez a figura.. 4-szer szólalt meg a részben de mind a négy megnyilatkozása zseniális volt.. még pisilni is úgy megy el ez a fickó, hogy vigyorgok egyfolytában a dumáján.. Én jelképesen kiosztanék neki egy Évad Újonca címet..:)

...

videó

Jenny, 2010.12.06 21:45

Lera: jujj kösszi :)
Sony Vegas 9-et használok!

Kerekasztal

Judy, 2010.12.06 20:47

Lera, ezt én is akartam írni, hogy milyen jó sorrendben ülték körbe a kerekasztalt; Arthur "titkos" jobb keze és legfőbb bizalmasa, Merlin a jobbján, szerelme pedig a balján :)

Jenny - videó

Lera, 2010.12.06 15:07

Nagyon tetszik a videód, nagyon szépen megcsináltad :D

kicsit off: Szeretném megkérdezni, hogy milyen programot használtál, mert én is szeretek videókat csinálni, de ahogy látom neked valami nagyon jó progid lehet:P Nagyon jó lett:D off vége

3x13

Lera, 2010.12.06 14:28

Úristen, mikor lesz 4. évad?:D Ez volt az első gondolatom, amikor vége lett. Nem fogom kibírni!

Annyira tetszett a kerekasztalos rész, hogy Arthur balján Gwen ült, a jobbján pedig Merlin. És hogy Merlin először azt mondta, hogy ő nem akar csatlakozni, erre Arthur mondta, hogy úgyis muszáj neki :P

Tetszett minden Arthur/Merlin jelenet, főleg a legvégén a lépcsőn, ha mindent jól értettem:

A:-tisztítsd meg a csizmám!

M:-tisztítsd meg te! a kerekasztalnál azt mondtad, mind egyenlőek vagyunk xD

Végig féltettem szegény Gaiust, nehogy valami baja legyen, nem tudtam volna elviselni, ha meghal. A sárkány nekem is nagyon tetszett, a "nem vagyok ló" beszólása tényleg vicces volt:D

Imádom a lovagokat, egyre jobban szeretem Gwain-t.

Egy negatívumot mondanék; Freya csak a párbeszédre jelent meg teljesen, pedig már vártam, hogy Merlinnel végre egymásnak essenek:D Ja és végig azt vártam, hogy Merlin elmondja Arthurnak azt a bizonyos dolgot végre, de nem így lett. Mondjuk akkor egy éven keresztül rághattam volna a körmöm, hogy mi lesz, úgyhogy jó ez így:)

Nagyon tetszett a zárókép a karddal. És Colin Morgan továbbra is nagyszerű színész :)

3x13

Judy, 2010.12.06 01:38

Úgy látom, nem csak nekem tetszett ennyire a finálé ;) Nem baj, ha újra leírjátok a +/- dolgokat, olyan jó olvasni, hogy kinek mi tetszett/nem tetszett a részben :)
Jenny, a videót főoldalra tettem, csak nem mertem beágyazni, mert pont a kerekasztalos társaság nyitóképét mutatta a videó, ami ugye spoiler, így maradtam a linknél. Klassz, nekem nagyon tetszett :)

3.13 fan videom

Jenny, 2010.12.05 22:32

tudom, h van külön vidi részleg de ez idekapcsolódik:D
kívánsi vagyok, hogy tetszik!

http://www.youtube.com/watch?v=MF8nEUCzO9w

csak azoknak, akik látták a 3.13mat!