Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merlin sorozat - Mini fórum - 3. évad

Itt lehet kitárgyalni a sorozatban történteket az első résztől az utoljára vetített epizódig bezárólag, szóval csak óvatosan, ha még nem láttad az összes részt, mert belefuthatsz spoiler-ekbe.

( Név - a neved, cím - a téma, amivel kapcsolatban írsz; nem kell megadni az e-mail címedet)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Manticore

Judy, 2010.11.09 01:05

Kép itt: http://www.merlinsorozat.eoldal.hu/fotoalbum/egyeb-kepek/egyeb-kepek/1244

3x09 értékelés

Judy, 2010.11.09 00:51

Hát nekem sem ez lesz a kedvenc epizódom, az egyszer biztos. Sőt.
Jól megfogalmaztad, abszolút a megszokott sablonra épült. Jött valaki, akit meg kellett menteni valami gonosz dolog befolyása alól úgy, hogy persze közben senki ne tudjon meg semmit.
Az Arthur-Merlin jelenetek sem jöttek be nekem. Merlin sokkal több annál, hogy céltáblának használják, sőt, az 1x01-ben pont ez ellen emelte fel a szavát és most ő szaladgál hátán a kerek fatáblával. Szörnyű. Azt díjaztam, hogy Arthur észrevette, Merlin-nek baja van, de a bokszolgatás sem tetszett nekem egyáltalán.
Uther hozta a tőle megszokott jellemet, nem is ő lett volna, ha nem ítéli halálra Alice-t.
Az viszont tetszett, sőt egyenesen vártam a végén, hogy Gaius vagy Merlin valahogy kijuttassák a börtönből Alice-t és ez a zárójelenet, hogy nem is mutatták magát a szökést, szintén tetszett.

Ugyanerre gondoltam közben, mint te, hogy ha Gaius-tól esetleg el kell búcsúznunk, ki lehet őt írni így a sorozatból, hogy elindul megkeresni Alice-t és vele éli le hátralévő éveit.

A Manticore egyszerűen gusztustalan volt, ki nem állhattam, amikor mutatták ezt a kopasz ocsmány fejet a vicsorgó hegyes fogaival. Undorító. A rész előtt kerestem képtalálatokat a neten és abszolút nem ilyennek képzeltem a lényt. Megpróbálok beilleszteni majd egy képet róla.

Ami nézhetővé tette ezt a részt, az az Arthur-Merlin közötti barátság ábrázolása, különösen megható a jelenetük Uther ágyánál, valamint ahogy szépen megfogalmaztad, a múlt felidézése és a Gaius-Alice jelenetek szépsége. A Lady of the Lake-kel állított párhuzam pedig abszolút találó.

Végezetül egy kép a Manticore-ról:
[url]http://www.merlinsorozat.eoldal.hu/archiv/iobrazek/299[/url]

3x09 értékelés

Camriana, 2010.11.07 21:38

A koncepciója kicsit sablonos volt ennek a résznek, de az érzelmi töltete miatt valahogy mégis bájos volt a történet. Gaius jelenetei Alice-szal nagyon meghatóak voltak, és meg lehetett őt érteni, hogy miért vette védelmébe ezt a nőt és miért esett olyan nehezére elhinni hogy talán mégsem az aminek látszik. Aranyosak voltak, ahogy felidézték a múltat, látszott, hogy tényleg nagyon közel állnak egymáshoz. Ez a rész ismét rávilágított, hogy milyen könnyű elfogultnak lenni azzal akit szeretünk, és mennyire nehéz észrevenni emiatt a másik hibáit.. Örültem egyébként, hogy Gaiusnak nem kellett csalódnia Alice-ben, és hogy a régi szerelme csak sötét mágia befolyása alatt tette azt, amit tett.. Kicsit emlékeztetett ez a rész a Lady of the Lake-re, csak ott pont Merlin volt az aki védelmezte azt akiben megbízott, és Gaiusnak kellett őt észhez térítenie.. Ez is mutatja, hogy ők ketten mennyire törődnek a másikkal, és milyen különleges a kapcsolatuk.. Nevessetek ki, de nekem ez egy kicsit Gaius búcsúepizódjának tűnt, olyan érzésem volt mintha ez lenne az utolsó ővele foglalkozó történet ebben a sorozatban.. de lehet, hogy nem így van, csak egy megérzés..
Arthur aranyos volt, ahogy azonnal feltűnt neki hogy Merlinnek baja van, bírtam ahogy megint sajátos módon szedte ki belőle hogy mi bántja (a 2x13-ban is volt egy hasonló)..A tanácsai jól mutatják hogy bármennyire is próbálja tagadni, törődik Merlinnel és az, ahogy megpróbálta felvidítani a maga módján, szintén jópofa mozzanat volt.
Uther pedig...elképesztő. Merlin jól megfogalmazta: egyszerűen képmutató..Nem is ő lett volna, hogy ha megkegyelmez Alice-nek.. Nagyon remélem, hogy ha oda kerül a sor, a lánya alaposan megmondja neki a magáét..Nem is lenne alkalmasabb személy arra, hogy végre valaki felnyissa a szemét és rájöjjön hogy mit művel, és mihez vezet az amit művel.. Lehet, hogy jó király, lehet hogy sokmindenen ment keresztül ő is, de szerintem megérdemli a lánya gyűlöletét... És nagyon remélem, hogy megtudja egyszer azt is, hogy a mágiát, amit annyira elvakultan gyűlöl, valaki arra használja, hogy az ő fiát védelmezze..

Szóval ez egy kellemes kis epizód volt, igaz, hogy filler, de megható volt a története. A következőt viszont alig bírom majd kivárni..:)

Quest 9

Lera, 2010.11.07 10:15

Ja igen, de én a Csahos Szörnyeteget sosem találtam volna ki Colin helyében :P

Quest 9

Judy, 2010.11.06 20:03

Akkor neked könnyebb volt ;)
Én azt csodálom még ebben, hogy visszaemlékeznek 1-2 évvel ezelőtti részekből ezeknek a fura lényeknek a nevére. Egy régebbiben a Csahos Szörnyeteggel jöttek, akkor is rácsodálkoztam :O

Quest 9

Lera, 2010.11.06 07:52

Lehet, hogy én vagyok nagyon elvont, de én rögtön a wilderonra gondoltam XD Lehet, hogy mert épp azt a részt néztem előtte:) Olyan idióták együtt, nagyon szeretem az ilyen röhögős pillanataikat:D

Quest 9

Judy, 2010.11.05 20:32

A wilderon-t én sem találtam volna ki, sőt, még amikor Colin ráírta a képre, hogy "Release the", akkor sem. Bradley-é viszont nagyon Elena-s szerintem is. Haláliak együtt, mint mindig...

Arthur&Merlin, Quest

Camriana, 2010.11.05 20:00

Amúgy én nem is azt várnám, hogy olyan legyen a viszonyuk mint amilyen Merlinnek és Gawainnek, mert az inkább olyan haveri. De a későbbiekben azért én szívesen megnézném egyszer ahogy Arthur és Merlin megölelik egymást, mondjuk egy olyan emelkedettebb pillanatban.. A 2x06 végén befigyelt már egy ilyen jelenet majdnem, de ott még nem voltak rá igazán felkészülve..:)

A Quest nagyon aranyos.. Bradley tehetségesebb festőnek tűnik, mint Colin, rá nem jöttem volna soha, hogy az a kép a wilderont akarja ábrázolni.:) Bradley "festményére" pedig én is Elena hercegnőt tippeltem elsőre..
Bírom ahogy ilyen önfeledten tudnak röhögni egymás hülyeségein..:)

3x08

Judy, 2010.11.03 23:48

Olvastam egy jó hozzászólást arról, hogy Merlin és Arthur viszonya soha nem lesz olyan, mint amilyen Merlin és Gawain kapcsolata már most.
Utóbbiak jó barátok, még Arthur-ban megvan az, hogy sokszor nem tud mit kezdeni Merlin-nel - aki ugye még mindig csak egy szolga - néha viszont olyan neki, mint a barátja vagy az öccse.

Jól példázza ezt az a jelenet, amikor Arthur és Gawain bejutnak a trónterembe és Arthur hátbeveri Merlint, még Gawain átöleli.

Lehet, hogy ennyire haveri nem lesz soha a kapcsolatuk, de a sokszor megalázó jelenetekre valóban nincs már szükség, szerintem is több tiszteletet érdemelne minden idők leghatalmasabb varázslója és a király leendő főtanácsosa.

Jó lenne azt is látni, ahogy Merlin egyre több és egyre komolyabb varázslatokat tanul meg és használ.

3x08

Camriana, 2010.11.02 17:15

Nekem is tetszett egyébként a kaland ebben a részben, szóval nem a megvalósítással volt tulajdonképpen bajom, hanem magával a magyarázatokkal; a miérteket nem értettem.. Nem is tudom hogy fogalmazzam meg, olyan hiányérzetem volt a végén, felmerült bennem a kérdés, hogy ez csak ennyi volt? Ehhez kellett kitalálni ezt az egész küldetést Arthurnak és ehhez kellett a Halászkirálynak a története? Nem szokott zavarni, hogy eltérnek a legendától,sőt első olvasásra tetszett ez a Halászkirályos történet, ezért is vártam én is annyira ezt a részt, csak egész egyszerűen nem így képzeltem el.. Többre számítottam, ha úgy tetszik..
De ez csak az én meglátásom, meg egyébként is, biztosan én reagálom túl, hisz olvastam, hogy sokan ezt a harmadik évad eddigi legjobb epizódjának titulálták.. Ki tudja, lehet, hogy csak meg kellene néznem mégegyszer.. :)

De viszont, ami vitathatatlan és ezt te is említetted, nagyon nem halad előre Arthur és Merlin kapcsolata, és ez az amit én inkább nehezményezek. 8 rész lement, már csak 5 van hátra, és kettejük viszonya lényegében "egyhelyben toporog". Két jelenet kivételével ugyanaz ment a 3. évadban mint amit eddig megszokhattunk: vicces beszólások, egymás zrikálása és szócsaták. A második részben Arthur gondolatai a bölcsességről, és a hatodikban Merlin véleménynyilvánítása a házasságról volt két olyan momentum ami a többi fölé emelkedett. És én ezt nagyon keveslem. Szóval, egyet tudok érteni veled, én is bízom benne, hogy az utolsó epizódokban kárpótolnak minket az írók.

Kiváncsi vagyok, hogy Gwen mit kezd ezzel az infóval, amit megtudott.

Az én eddig favoritjaim hasonlóak a tieidhez. Nálam holtversenyben áll első helyen a The Crystal Cave és a The Castle of Fyrien, holtversenyben második helyen pedig a két évadnyitó epizód. Ebben az évadban eddig a komoly részek nyerték el inkább a tetszésemet..

3x08

Judy, 2010.11.01 22:40

Persze, nem kell hogy egyezzen a véleményünk, nem vagyunk egyformák, sőt, jó, ha megbeszéljük, miért látjuk máshogy a dolgokat. Bár a fő dologban úgyis egyetértünk, imádjuk a sorit :)

Én nem éreztem idegennek a történetet, sőt, éppen a kaland tetszett benne igazán. Élveztem, hogy új helyszínen járnak, hogy peregnek az események, a történet szempontjából pedig úgy könyveltem el ezt a részt, mint egy fontos momentumot, egy mérföldkövet a herceg életében.
Nem tudom, a középkorban ez tényleg így volt-e szokás, hogy egy hercegnek egy magányos küldetésen kellett bizonyítania alkalmasságát a trónra, de én ezt így elfogadtam és nekem beleillett a történetbe. Arthur ezzel is közelebb került egy lépéssel a trónhoz.
Ami Halászkirályt és Avalon tavának vizét illeti, nos az eredeti legendától ugye teljes mértékben eltérnek, de ezt már megszokhattuk, hogy ez egy más feldolgozás és innen-onnan csipegetnek az írók. Ezért erre a részre úgy tekintek, mint egy olyan momentum, ami előkészíti a 210-213 epizódok eseményeit.

Arthur és Merlin karakterfejlődéséről beszéltünk korábban és egyet kell értenem abban, sokkal több történhetett volna már ebben az évadban. Bízom benne, az utolsó epizódok változtatnak ezen.
Sőt, amikor Arthur meglátja Merlin-t és leteremti, az kifejezetten durva volt, mondta is neki Merlin, hogy ez a köszönet amiért nem lett Arthur-ból sárkányeledel, de a végén a jelenet, amit írtál, az ellensúlyozta a dolgot. Arthur Gawain-nak is jelezte,hogy nem fogja ezt elfelejteni.

Annak örültem, hogy legalább Gwen bizalmasa lehet ezután Merlin-nek és Gaius-nak Morgana-t illetően.

Az 1x01-es zenét én is kiszúrtam azonnal, kedves kikacsintás a rendezőtől a rajongók felé ;)

Nálam ott van a rész a legjobb harmadik évados epizódok között, melyek eddig: a dupla évadnyitó, a Crystal Cave, a 3x07 és a 3x08.

3. évad

Camriana, 2010.11.01 21:07

A következő részt én se várom annyira, viszont az utána következőkre piszok kiváncsi vagyok.

3x08 by Camriana (2)

Camriana, 2010.11.01 20:48

DE! Az egész történetnek én nem láttam az értelmét, legalábbis nekem nem jött át a lényege. Először is, én egy Arthur központú epizódra számítottam, és mint kiderült, egyáltalán nem volt az. Újra csak az a problémám, ami már volt korábban is: úgy érzem, hogy a karaktere eddig -a Gwennel való románcán kívül- háttérbe szorult ebben az évadban, amit én nehezményezek kicsit, hisz már túl vagyunk lassan az évad 2/3-adán. A másik problémám ezzel az egész magányos küldetés dologgal volt. Előrántották ezt a dolgot a semmiből, kell egy ilyen küldetést teljesíteni és kész passz, és a végén ott kötöttünk ki, hogy ennek az egésznek Arthur szempontjából semmi értelme nem volt. Drámai volt némelyik jelenet ahogy küzdött az életéért, de én vártam volna valami plusszt a végén vele kapcsolatban, és nem csak annyit, hogy újra megmentik az életét ő meg "hopp, meg is van a szigony, mehetünk haza!" felkiáltással befejezi a küldetést. Kérdem én, mire volt ez jó? Arra, hogy megint Merlin jövőt formáló szerepe kerüljön előtérbe? Mert ezzel kapcsolatban meg a Halászkirály történetét nem értem. Soha nem volt eddig szó róla, látszólag köze nem volt Camelothoz vagy a királyság sorsához, de hirtelen kulcsfontosságú személlyé lépett elő. Mi újat tudott meg Merlin tőle amit eddig nem tudott? Kapott egy üvegcsét benne az Avalon tavából vett vízzel, aminek majd egyszer később valami jelentősége lesz. Nem szoktam kötözködni, de összefoglalva szerintem, egész egyszerűen nem történt akkora jelentőségű dolog, ami megérte, hogy egy egész magányos küldetéses, halászkirályos történetet kreáljanak köré. Nekem valahogy elmaradt a végén az az elégedettség, hogy igen, na ebben az epizódban is történt valami. Nem jött át az értelme, nem éreztem az egészet kereknek. A Courage-Magic-Strenght dolog is különös volt. Honnan? Miért? Minek? Miért pont Gawain? Színt vitt az epizódba, és még mindig imádom a karaktert, de itt valahogy úgy éreztem csak tölteléknek kellett, hogy csak szerepeljen még egy részben mielőtt még fontosabb szerepet kapna.
Egy szó mint száz, nem állt össze nekem ez a rész, de lehet csak én nem értettem a lényegét. Talán az is közrejátszik, hogy az utóbbi időben már nagyon vártam ezt a részt és teljesen másképp is képzeltem el, ráadásul a múlt heti ízig vérig Merlin-hű epizód után idegennek éreztem ezt a történetet a sorozattól, szóval lehet ezért ért csalódás. (Colin Morgan remek arcjátékát viszont nem tudom nem megemlíteni, egyre szerelmesebb vagyok ennek a srácnak a játékába.. legyen bármilyen epizódról is szó..)

Nem tudom mennyire tudtam rendesen szavakba önteni amit gondolok, Judy, nyugodtan cáfolj rá az én látásmódomra, mert tényleg szerettem volna ha ugyanúgy tudom dícsérni ezt a részt, mint te..

3x08 by Camriana (1)

Camriana, 2010.11.01 20:47

Igen, igen, Judy, én is láttam már, írni akartam róla reggel csak egyszerűen borzasztó napom volt.
Na de most megpróbálok fogalmazni egy keveset.. Szóval, olyan helyzettel állunk szemben ami még nem volt: nem egyezik a véleményünk..:) Ami persze nem feltétlenül egy rossz dolog..

Nekem nem igazán tetszett ez a rész. Megmondom miért. Önmagában remek jelenetekből állt, de most először fordul elő velem hogy mint kerek, egész viszont, nem jött át a történet.
Érdekes egy helyzet. Mint ahogy írtam, nagyon jó jelenetek voltak benne.
Nagyon tetszett Merlin és Gwen "Thinking. About? You!" momentuma, aranyos volt a csuklás, az Arthur-Gwen puszi, és az a pillanat amikor Arthur és Merlin összemosolyognak mielött Arthur útnak indul. Tetszett ahogy Gwen a végére járt Morgana különös viselkedésének, hatalmas volt Gawain és Merlin menekülőakciója a kocsmából, külön örültem neki hogy végre megint hallottam azt a zenét amit utoljára az 1x01-ben Arthur és Merlin kis csatája alatt hallottam. Gawain beszólásásán ("Don't be such a princess!") dőltem a röhögéstől és jópofa volt az is ahogy virággá változott a kardja. Arthur aranyos volt, ahogy elégedetlenkedett egy sort a küldetése miatt, és nagyon tetszett a végén az is, ahogy Merlin viszonzást kér a hallgatásáért cserébe.. :)

....

3x08

Judy, 2010.11.01 16:42

Meggnéztem újra ezt a részletet: "Albion's time of need is near, and in that dark hour you must be strong, for you alone can save her."

Így egyértelmű, hogy Albion megmentéséről beszélt a király. A "Tó az Avalon" vízéből érdekes, kíváncsi leszek, hogy mire kell majd. Ugye, itt az Excalibur, ez Freya nyughelye és a Sidhe-k is itt laknak.

Hahó, más is látta már rajtam kívül ezt az epizódot? Ugye, jó rész volt? ;)

3x08 értékelés by Judy

Judy, 2010.10.31 18:08

Nagyon tetszett ez a rész, szerintem szenzációs volt. Az első pillanattól az utolsóig izgalmas volt és végig lekötött. Sőt, ha másfél órás dupla-epizód lett volna belőle, úgy is jó lett volna. Tényleg, lehetett volna félévados duplarész. Hasonlították a kinti fórumokon az Indiana Jones filmekhez és egyet kell értsék, a kaland volt a fő motívum.

Teli volt fantasy elemekkel: a híd az őrzőjével; az elvarázsolt királyság; a sötét torony; a sárkányszerű lények; sőt, lehetett volna még több akadály, ha az idő engedi. A meseelelemek: Arthur a bátorság, Merlin a varázslat, és Gawain az erő - ez is tetszett. Akkor nézzük sorjában az a történteket.

Arthur remekelt az epizód elején. Kellő átéléssel játszotta, hogy ez a Herceg életében milyen fontos pillanat. Merlin és Gwen aranyosak voltak az ajtóban.

A humoros részek jók voltak: főleg a csuklós jelenet tetszett Arthur-ral, meg amikor Gawain közli Merlin-nel, hogy az elvarázsolt királyságban bitztos nem járt, mert arra nincsenek kocsmák :)

Gawain és Merlin remekül működtek együtt és érződött, hogy barátok lettek. Gawain-nak nem volt sok feladata, kaphatott volna nagyobb szerepet is. Azt hittem, megtudja az epizódból, hogy Merlin-nek varázsereje van, de nem így lett és végül is enélkül is jó volt ez a rész.

Tetszett, hogy Merlin Sárkány-Úrként parancsolni tudott ezeknek a távoli sárkány-leszármazottaknak; mint a HP-ben Harry, aki ért a kígyók nyelvén.

A Halász-király jelenet magasztos volt és Colin arcjátéka lenyűgöző volt. Egyébként már az odaúton gondoltam rá, hogy ez így nem is Arthur küldetése, hanem Merlin-é is és erre így is lett. Ez az Avalon-i víz rejtély, hogy mire lesz jó. Megható volt a jelenet, mikor odaadta neki a karkötőt.

Ja, és itt arról beszélt a király, hogy ez segít majd neki - egy lánynak. Nem tudom itt kire gondolt; a fórumokon Freya-t emlegették.

A Gwen-Morgana jelenetek is jók voltak. Gwen végre elkezdett gyanakodni Morgana-ra! Örültem, hogy Gaius megerősítette Gwen gyanuját, nem hitegette valami hazugsággal.

A végén reméltem, hogy mutatják Morgana meglepettségét, mikor Arthur visszatér - és így is lett, sőt, hab a tortán, hogy Gwen is tanuja volt ennek.

Szóval ennek az epizódnak egyetlen negatívuma volt - nagyon rövid volt.

A jövő heti rész nem várom annyira, de utána felpörögnek majd az események :)

3x08

Camriana, 2010.10.31 09:48

Jaja, én a TV.com-on olvastam kétféle véleményt a részről és nagyon dícsérik. Kiváncsi vagyok! :)

3x08

Judy, 2010.10.31 08:51

Hű, a 3x08-ről nagyon jókat írnak!

Quest 8

Judy, 2010.10.30 09:42

Szegény Colin nem találja ki a kötelet, pedig nem olyan nehéz. Biztos egy fárasztó napon van túl és sok szöveget kellett megtanulnia. Mókás, hogy Uther Bradley-nek szólítja a jelenetben Arthur-t; ez sokszor előfordulhat a színészekkel a forgatáson, pláne, ha már régóta együtt dolgoznak.

3x07

Judy, 2010.10.30 09:33

Pont azért nem tetszett, mert egyedül Gaius-t avatja csak be a dolgokba, pedig Gwen is a barátja és lehet, hogy utalhatna rá, hogy jobb, ha vigyáz vele.

Ha Uther-nek panaszolná be Morgana-t, az tuti börtön; ha Arthur-nak - ezt nem tudom, mivel Arthur is képes megtenni bármit szeretett nővéréért, bár a 3x02 végén Merlin elmondta volna, hogy Morgana támasztotta fel a holtak seregét, ha lett volna rá ideje. Gwen hogy reagált volna - valószínű, hogy nem hisz Merlin-nek, mivel Morgana túl jól játsza az ártatlan és megértő úrnőt, de legalább egy kicsit gyanakodni kezd. Szóval értem, Merlin miért tett így, csak nem szeretem ezt a sok hazugságot.

De elfogadom az érvelésed, hogy Merlin egyedül akarja cipelni ezt a terhet.